LGTBIfòbia
Algunes persones senten aversió cap a les persones que expressen la seva sexualitat de manera diferent de la que elles consideren l’adequada i correcta, i pretenen imposar a tothom la seva forma d’entendre la sexualitat. Aquesta aversió es diu LGTBIfòbia.
En la nostra societat s’han produït avenços importants pel que fa a l’acceptació de la diversitat sexual i de gènere; fins i tot s’han publicat lleis autonòmiques que reconeixen drets per al col·lectiu de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI). Això facilita que, cada vegada més, les persones puguin expressar-se lliurement en relació amb la seva afectivitat i la seva sexualitat, així com autodeterminar el seu gènere sense l’obligació de tenir cap diagnòstic ni cap tractament mèdic, i sense haver de modificar el seu cos.
Tot i així, l’LGTBIfòbia social (lesbofòbia, homofòbia, transfòbia i bifòbia), encara no està erradicada. Es manifesta de moltes maneres: des del menyspreu i les burles, fins als maltractaments físics o psicològics. Es pot menysprear i agredir de moltes maneres:
- Amb paraules.
- Fent acudits ofensius.
- Mirant amb menyspreu o rebutjant l’apropament físic de la persona.
- Fent costat o rient les «gràcies» a qui menysprea o agredeix.
- L’educació sexual integral a l’adolescència: «Amb tots els sentits»
|
El i la docent teniu un paper molt important a l’hora de treballar la diversitat sexual, perquè són qui transmeteu una cultura i uns valors determinats, de manera conscient o inconscient, als infants i joves. Per potenciar l’aprenentatge de la convivència en aquest món tan divers, es pot incidir en diversos aspectes:
- L’acceptació del sexe propi i el coneixement profund de l’altre.
- La igualtat entre les persones, tot respectant les diferències de cadascuna.
- La desmitificació dels tabús que hi ha sobre el cos masculí, femení i trans.
- La ruptura amb els estereotips de gènere.
Vegeu el vídeo: |
A la nostra comunitat autònoma disposam d’una llei, de protocols, de guies i d’altres recursos:
- La Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar la LGTBI-fòbia, sorgeix arran de la vulneració de drets que hi havia i continua havent-hi per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere a les Illes Balears.
- El protocol de detecció, comunicació i actuacions per a alumnes transsexuals i transgèneres en els centres educatius de les Illes Balears.
- El protocol de prevenció i actuació enfront de casos d’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe i assetjament per motiu d’orientació sexual de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
La UIB disposa també d’una guia i un tríptic sobre aquests temes. - La guia editada per Famílies per la Diversitat i la publicada per la Federació Estatal de Gais, Trans i Lesbianes poden ajudar a les persones joves a xerrar amb la seva família sobre l’orientació sexual.
- La Unitat d’Identitat de Gènere (UDIG), a l’Hospital Universitari Son Espases, que ofereix atenció, orientació, assessorament i acompanyament psicoterapèutic, tant a la població infantil i adolescent (telèfon: 871 20 50 80/81/82) com a les persones adultes (telèfon: 871 20 62 43).
- El Servei d’atenció integral a persones LGTBI i a les seves famílies, que ofereix atenció social, jurídica i psicològica, així com assessorament en diversitat sexual i de gènere als professionals que ho sol·licitin. Aquest servei depèn del Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere de la Direcció General de Coordinació de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, que és l’òrgan coordinador de les polítiques públiques LGTBI.
Telèfon: 971 17 71 62. A/e: serveilgtbi@dgcg.caib.es