Omet navegació

La sexualitat. El concepte de sexualitat

La sexualitat es pot definir des de dos enfocaments complementaris:

  • Com l’energia vital que ens impulsa a cercar afecte, contacte, plaer, tendresa i intimitat, des del naixement, fins al moment de la mort.
  • Com la vivència i l’expressió del cos sexuat que totes les persones tenim.

La sexualitat ens permet establir una comunicació eròtica -que cerca el plaer a través dels sentits- amb nosaltres i amb altres persones.

Expressant la nostra sexualitat podem:

  • Establir vincles afectius i intimitat.
  • Sentir satisfacció i plaer.
  • Reproduir-nos.

La sexualitat es desenvolupa i s’expressa de diferents maneres al llarg de la vida. La forma que tenim d’expressar la nostra sexualitat depèn de factors tan importants com:

Les experiències viscudes.

La forma en què s’han establert els vincles afectius des de la infància és un condicionant important en l’expressió de la sexualitat. També, les experiències viscudes, relacionades amb la sexualitat, poden influir, tant en positiu com en negatiu, en la manera de viure la sexualitat. 

Les creences i els mites.

La cultura, la religió i, en especial les creences sobre el que es consideren manifestacions d’amor, poden facilitar o dificultar l’expressió d’una sexualitat sana, satisfactòria i plaent. 

Rols de gènere.

La percepció i la manera com viuen les relacions afectives i sexuals estan influenciades pels rols que la nostra societat considera masculins i femenins, pel que fa a les relacions afectives. 

L’estat emocional.

La situació emocional condiciona la disposició a tenir relacions sexuals i ens pot fer més o menys vulnerables a la manipulació i als abusos. L’estrès, per exemple, pot ocasionar una disminució del desig sexual. 

L’estat físic.

La malaltia i el cansament influeixen en la capacitat de sentir desig i en les sensacions que ens pot produir una relació sexual.

L’expressió de la nostra sexualitat és distinta a la de les altres persones. Som éssers únics en tots els aspectes de la vida, també en la sexualitat. És per això que es parla de sexualitats en plural, perquè no hi ha una sexualitat, n’hi ha moltes, tantes com persones.

Vivim i expressam la nostra sexualitat a través de pensaments, fantasies, desitjos, creences, rols, actituds i conductes. La vivència i l’expressió de la sexualitat és personal, però la sexualitat és un aspecte de la vida susceptible de ser influenciat i manipulat. Cada cultura selecciona els comportaments que consideren normals i tracta d’imposar-los a través de l’educació, la moral, la religió o la legislació, establint les seves pròpies normes. Aquestes normes són considerades com a regles de comportament general a les quals s’han de sotmetre totes les persones si no volen córrer el risc de ser criticades, aïllades, discriminades i/o penalitzades.

L’educació sexual comença d’una manera imperceptible i no intencionada des dels primers dies de vida. 

TRETS DISTINTIUS ENTRE LA SEXUALITAT TAL I COM S’ENTENIA FA UNS ANYS I LA VISIÓ ACTUAL EN LA SOCIETAT OCCIDENTAL

VISIÓ DEL PASSAT

VISIÓ ACTUAL

Sexualitat reduïda als genitals i al coit

Tot el cos és susceptible d’activitat sexual i està preparat per donar i rebre plaer

Sexualitat relacionada amb la funció reproductiva

 

La sexualitat relacionada amb el joc i el plaer, la tendresa, l’afecte, la comunicació, la procreació... 

Es nega la sexualitat a les persones no casades

 

És un dret de la persona amb independència de l’estat civil

L’única opció de parella és la heterosexual

 

L’orientació del desig admet diverses opcions que poden canviar al llarg de la vida

Negació o poc protagonisme del desig femení i dels drets de les dones

Les dones i els homes són iguals en  drets i possibilitats sexuals

Es nega la sexualitat a persones discapacitades, malaltes, recluses

És un dret de la persona, independentment de la seva condició intel·lectual i física

Es nega la sexualitat infantil i les seves expressions. Als infants no se’ls hi respon amb la veritat o no es respon a les seves preguntes -per exemple d’on venen els bebès-

 

Acceptació de la sexualitat infantil. S’ajuda els infants i joves a viure la seva sexualitat  de forma sana i d’acord a la seva edat

S’oculten els temes que generen malestar  social -problemes d’abús, violència, entre d’altres-

Visibilitat de totes les formes de violència sexual i foment de tolerància zero envers aquestes

No hem d’oblidar, a l’hora d’educar, que vivim en un món globalitzat, on hi ha moltes cultures que conviuen en el mateix moment i lloc, on aquests trets del passat de la societat occidental encara poden estar presents, si no tots, alguns d’ells.