La salut sexual
L’OMS considera la salut sexual com un estat de benestar físic, emocional, mental i social en relació amb la sexualitat i no únicament com una absència de malaltia, disfunció o incapacitat. La salut sexual requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, així com la possibilitat de tenir experiències sexuals plaents i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència.
El desenvolupament ple de la sexualitat és essencial per al benestar individual, interpersonal i social. Perquè puguem viure la sexualitat de forma plaent, satisfactòria i segura, és necessari que:
➢ Ens coneguem: el nostre cos, allò que ens agrada i allò que no ens agrada, com es produeix la resposta sexual, com ens reproduïm.
➢ Ens acceptem i ens identifiquem com una persona única i valuosa que se sent a gust amb ella mateixa i que és digna de ser estimada.
➢ Sapiguem expressar la nostra capacitat eròtica, els nostres sentiments i desitjos, i marcar els límits que no volem que ningú traspassi.
Gaudir de salut sexual suposa viure la sexualitat amb:
➢ Plaer, sense culpa ni vergonya.
➢ Acceptació i satisfacció pel que fa a l’orientació sexual i la identitat de gènere.
➢ Respecte envers les altres persones.
➢ Responsabilitat (amb coneixement del risc que comporta i utilitzant correctament les mesures de protecció adequades).
El 4 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Salut Sexual. La salut sexual implica la defensa, la protecció, el manteniment i el respecte dels drets sexuals de totes les persones.