Els drets sexuals
La consideració dels drets sexuals i reproductius com a part dels Drets Humans (llibertat, igualtat, privacitat, autonomia, integritat i dignitat) va ser objecte de debat a la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolupament que es va dur a terme al Cairo el 1994 i a la IV Conferència Mundial sobre les Dones celebrada a Pequín el 1995. De llavors ençà, diferents organismes i entitats han definit els drets sexuals (l’OMS, l’ONU, la Federació Internacional de Planificació Familiar i l’Associació Mundial de Sexologia).
La Federació Internacional de Planificació Familiar (IPPF), en la Declaració de Drets Sexuals publicada l’any 2008, afirma que els drets sexuals estan constituïts per una sèrie de beneficis relatius a la sexualitat. Aquests drets es poden resumir en els següents:
➢ Gaudir d’una vida sexual satisfactòria, plaent i segura.
➢ Cercar, rebre i transmetre informació sexual.
➢ Accedir a l’educació sexual.
➢ Accedir als serveis de salut sexual i reproductiva.
➢ Decidir tenir una vida sexual activa o inactiva.
➢ Triar lliurement la parella.
➢ Establir vincles sexuals en llibertat (parella, matrimoni, separació, divorci...).
➢ Tenir relacions sexuals només si són consentides i d’acord mutu.
➢ Decidir si es vol tenir descendència o no i quan tenir-la.
Els drets sexuals de les dones han estat vulnerats històricament, fruit d’una cultura patriarcal. Tot i que existeix un marc normatiu, encara hi ha indrets on es violen els drets sexuals i reproductius de les dones.
Tenir coneixement i comprendre la importància i la transcendència dels drets sexuals pot ajudar i animar a exigir-los i a reclamar-los quan es produeixin situacions de vulneració o quan es consideri que no es duen a terme les accions necessàries per poder-ne gaudir.