Omet navegació

Els videojocs

A diferència de la publicitat o de les pel·lícules, els videojocs influeixen més en la manera de pensar del jugador, ja que en el joc adopta el paper d’un personatge i es converteix en subjecte de la trama prenent part del que passa, cosa que no ocorre en el cinema o la publicitat. Molts d’aquests jocs són accessibles a partir dels 12 anys.

Alguns videojocs reforcen estereotips de gènere:

  • Presenten una imatge de la dona hipersexualitzada o dèbil.
  • La masculinitat va lligada a l’agressivitat, incrementa els nivells d’agressivitat en els jugadors que dediquen hores a jocs violents.
  • Els jugadors es tornen més insensibles, davant el dolor i el sofriment de l’altre, quan a aquests elevats índexs de violència s’afegeix un component sexista i es presenta la dona com un objecte sexual.
  • S’interioritza la prostitució com un fet normal i es considera la dona com un objecte que es pot usar i eliminar sense remordiments. A alguns videojocs les dones són personatges secundaris, prostitutes o strippers a qui el jugador pot pagar per tenir-hi sexe i després matar-les per recuperar els diners.
  • Al·lots que han jugat a videojocs violents i agressius consideren que està bé que un noi faci servir qualsevol mitjà per convèncer una al·lota per tenir sexe amb ell.

En definitiva, perpetuen rols de gènere estereotipats, reforcen les creences de com han de ser els homes i les dones:

Homes Dones
Subjectes (amb iniciativa, actius...) Secundàries
Protectors de les dones Dèbils (necessiten ser protegides) 
Valents Passives
Agressius, violents Víctimes
Agosarats Objectes o premis
Empoderament de l’home (rescatador, heroi) Desapoderament de la dona (dama que espera ser rescatada)


Aquestes creences repercuteixen de manera negativa en les relacions afectives i sexuals.

A poc a poc, en alguns videojocs els rols de les dones van canviant i van prenent protagonisme, cosa que fa que també canviïn els rols masculins.

Per a més informació:
<https://www.aldia.cat/catalunya/noticia-els-videojocs-sexistes-dolents-per-lluita-contra-violenciagenere-20160414111215.html>
<https://www.lavanguardia.com/ciencia/cuerpo-humano/20160413/401079957490/videojuegosviolentos-sexistas-menos-empatia-victimas-violencia-de-genero.html>