Omet navegació

2.3. L’autoestima

L’autoestima és la valoració que feim de la nostra persona (imatge, qualitats, capacitats, forma de pensar, de sentir...). Podem sentir que som una persona valuosa i pensar que som dignes que ens estimin. També podem sentir que valem poca cosa, o res, i que no mereixem l’amor dels altres. Però.... de què depèn això?


Tenir una bona autoestima depèn del que ens transmeten les persones que són significatives per a nosaltres (mare, pare, professorat, amistats, parella...). Segons el que ens diuen i el tracte que en rebem, ens valoram millor o pitjor, ens estimam més o menys. Utilitzam la conducta de les persones que són significatives per a nosaltres com a criteris per valorar-nos.

Estimar-nos més i millor és cosa nostra, no de les altres persones, per molt que ens estimin. Estar contínuament recordant el passat, fer voltes a un problema sense pensar en possibles solucions o adoptar l’actitud de víctima de la vida són exemples d’actituds tòxiques (psicotrampes) que ens condueixen a tenir i mantenir una baixa autoestima.

Quan tenim aquestes actituds solem responsabilitzar altres persones, el destí, l’atzar o el que sigui ... del que ens ha succeït o del que ens està passant. Ens passi el que ens passi, el que ens convé és mirar endavant, aprendre de l’experiència viscuda i prendre decisions per afrontar els problemes. La nostra vida és nostra, de ningú més.

Aprendre a fer una autoavaluació realista sobre nosaltres és molt important. Reconèixer les virtuts, les qualitats i tots els aspectes positius ens permet utilitzar-los i desenvolupar competències. Saber quins són els nostres punts febles ens ajuda a millorar.

Podem posar la nostra autoestima a les nostres mans si seguim alguns dels consells següents:

CONSELLS PRÀCTICS PER MILLORAR L’AUTOESTIMA

Accepta’t tal com ets, amb les teves qualitats i els teus defectes.

Desenvolupa el sentit de l’humor.

Presta’t més atenció; dedica temps a fer el que et faci feliç i et satisfaci.

Assumeix responsabilitats i pren decisions; si alguna cosa surt malament, aprèn dels teus errors i tingues coratge per tornar-ho a intentar.

Si una relació personal no acaba de funcionar, no pensis mai que la culpa és només teva.

Simplifica la teva vida i adreça’t cap a objectius realment valuosos per a tu, dedica-t’hi  intensament, sense por.

No idealitzis els altres.

Actua d’acord amb el que penses que és millor i no cercant l’aprovació de les altres persones.

Dóna’t permís per fer el que et fa sentir bé i per estar amb qui et véngui de gust.

Gaudeix del present.

Recorda sempre que tu ets l’única persona de la qual no pots fugir mai i, per tant, és amb qui millor has de viure.

Font:  Sexconsulta, PalmaJove

Configuram l’autoestima al llarg de la nostra vida. Quan una persona adquireix un bon nivell d'autoestima s’alegra de ser qui és, es respecta a si mateixa i es relaciona de manera assertiva.