Omet navegació

3.3. Els risc de els tecnologies de la informació, la comunicació i l’oci

Les tecnologies de la informació, la comunicació i l’oci han suposat una nova manera de comunicar-nos. Les persones joves creixen envoltades d’ordinadors, de telèfons amb accés a Internet i d’altres dispositius electrònics que els permeten comunicar-se de forma ràpida mitjançant programes i aplicacions que fan circular missatges i imatges.

Internet i les xarxes socials són recursos que ens fan la vida més còmoda, però poden causar danys si no s’utilitzen com cal. Un dels perills de l’ús inapropiat d’aquestes tecnologies és la violació de la intimitat de les persones, dret que recull l’article 14 de la Constitució.

Una pràctica freqüent entre el jovent i cada vegada més utilitzada per l’adolescència és el sexting. El sexting és l’acció d’enviar fotografies o missatges de text, sexualment explícits, mitjançant dispositius electrònics.

Encara que en la majoria dels casos el sexting es fa sense malícia, el resultat pot arribar a ser molt dolent ja que un cop enviada una imatge és impossible controlar-la. Si les imatges d’aquestes característiques arriben a les mans de persones desaprensives, les poden utilitzar per fer assetjament escolar o xantatge sexual.

El dany emocional per a un o una adolescent quan una imatge seva sexualment explícita es fa pública en el seu centre educatiu o entre les seves amistats pot ser molt gran. S’han documentat casos de suïcidi en adolescents per aquests motius.

Sovint se sent, sobretot a la pubertat, que el jovent no ha de tenir accés a Internet perquè pot ser perillós. La realitat és que Internet ja forma part de les nostres vides i que, en un lloc o en un altre, hi tendran accés. És millor no deixar-nos dominar per la por i ensenyar als al•lots i a les al•lotes que vagin pel món virtual (naveguin, xategin o utilitzin el mòbil) de la mateixa manera que els educam a anar pel món real.

També cal recordar que les xarxes socials es poden utilitzar per exercir violència:

El sèxting: enviar fotografies o missatges de text, sexualment explícits.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=tqiaoKxEbH0
http://www.pantallasamigas.net/otros-webs/sexting-es.shtm 

Assetjament (ciberbulling): exercir violència psicològica cap a un company o companya amb missatges de mòbil, e-mail, xarxes socials...
http://www.prevencionciberbullying.com/

Assetjament sexual a menors (grooming): Una persona adulta, mitjançant la creació d’un perfil virtual falç, es fa passar per adolescent amb la intenció de: guanyar-se la confiança de l’al•lot o de l’al•lota, obtenir imatges compromeses, fer-li peticions de caràcter sexual, xantatge sexual o abusar sexualment.

http://internet-grooming.net/

Invasió de la intimitat: accedir, sense autorització a imatges i dades personals i familiars d’una persona. Penjar fotos que s’han fet, amb permís o sense, i mostren situacions que pertanyen a la intimitat de la persona.

http://www.pantallasamigas.net/proteccion-infancia-consejos-articulos/seis-recomendaciones-para-la-proteccion-de-la-privacidad-de-los-adolescentes-en-las-redes-sociales.shtm 

Control: obligar a una persona a donar-se de baixa de les seves xarxes socials o a bloquejar contactes. 

Suplantació d’identitat: fer-se passar per un altra persona amb la intenció de perjudicar-la.

Penjar a la xarxa dades o imatges que puguin perjudicar a una altra persona és un delicte.

Les persones que educam no podem, encara que vulguem, vigilar de manera permanent el comportament del jovent; per això, és millor, si no coneixem les TICO, iniciar-nos-hi. D’aquesta manera podrem connectar amb la realitat que viu, oferir-li informació i ensenyar-li a utilitzar les TICO  de forma segura i assenyada. 

EL QUE S’HA DE SABER PER UTILITZAR INTERNET AMB SEGURETAT

A Internet també hi ha informació falsa i continguts poc recomanables. Cal saber qui dóna la informació o publica els continguts i les imatges, per discriminar quines intencions té i quina credibilitat pot tenir. 

A Internet es pot trobar gent de tot tipus; per això, és imprescindible actuar amb precaució perquè de vegades no coneixem les persones amb qui mantenim una conversa i tampoc no podem tenir la certesa que són qui diuen ser. Contestar missatges o xatejar amb persones que no coneixem ens pot dur a situacions de xantatge i d’abús. 

Com en qualsevol lloc, l’actitud i la comunicació a Internet han de ser positives. No podem ferir ni fer sentir incòmodes altres persones.

Si ens sentim incòmodes o ferits, el millor és sortir immediatament del lloc, guardar els missatges o l’adreça de la pàgina web i comunicar-ho a una persona adulta de confiança.

En cas de rebre missatges amenaçadors, el millor és no contestar, guardar-los, bloquejar l’emissor i posar el fet en coneixement a una persona adulta de confiança.

Es poden bloquejar les cridades i/o missatges d’un determinat número si són desagradables o amenaçadores.

Amenaçar és un delicte i es pot denunciar. 

És arriscat publicar dades personals -pròpies o d’altres persones- com el nom, l’adreça, el telèfon, el número de targeta de crèdit, el nom d’usuari i la contrasenya.

Qualcú es podria fer passar per nosaltres si li hem donat o sap el nostre nom d’usuari i/o contrasenya.

Per la nostra seguretat, només hauríem de donar el número de telèfon a les persones que realment coneixem.

Una demostració de respecte per a les nostres amistats és no donar els seu número de telèfon ni el seu correu electrònic sense el seu permís. 

És il·legal i es pot denunciar donar o distribuir fotografies o vídeos, encara que no siguin compromesos, sense el permís de les persones que hi surten. 

Fonts:

  • Govern de les Illes Balears. Conselleria d’Administracions públiques. “ Sempre segurs!”. Campanya per prevenir els riscs derivats de l’ús de les noves tecnologies de la informació i comunicació.
  • Govern d’Andorra . Agència Andorrana de Protecció de Dades. Els joves i les noves tecnologies “Navega segur”. Campanya per un ús assenyat i responsable. Informació dirigida a pares i educadors.

Clica per veure el vídeo #NoSeaEstrella