Omet navegació

3.5. Els videojocs

A diferència de la publicitat o de les pel•lícules els videojocs influeixen més en la manera de pensar del jugador, ja que en el joc s'adopta el paper d’un personatge i es converteix amb subjecte de la trama prenent part del que passa, cosa que no ocorre amb el cinema o la publicitat. Molts d’aquests jocs són accessibles a partir dels 12 anys.

Alguns videojocs reforcen estereotips de gènere:

  • Presenten una imatge de la dona hipersexualitzada o dèbil.
  • La masculinitat va lligada a l'agressivitat, incrementa els nivells d'agressivitat en els jugadors que dediquen hores a jocs violents.
  • Els jugadors es tornen més insensibles, davant el dolor i el sofriment de l'altra quan a aquests elevats índexs de violència s'afegeix un component sexista i es presenta a la dona com un objecte sexual.
  •  S’interioritza la prostitució com un fet normal i es considera a la dona com un objecte que es pot usar i eliminar sense remordiments. A alguns videojocs les dones són personatges secundaris, prostitutes o strippers a les que el jugador pot pagar per tenir sexe amb elles i després matar-les per recuperar els diners.
  •  Al•lots que han jugat a videojocs violents i agressius consideren que està bé que un noi faci servir qualsevol mitjà per a convèncer a una al•lota per tenir sexe amb ell.

En definitiva perpetuen rols de gènere estereotipats, reforcen les creences de com ha de ser el homes i les dones:

Homes

Dones

Subjecte (amb iniciativa, actius...),

Secundàries

Protectors de les dones

Dèbils (necessiten ser protegides)

Valents

Passives

Agressius, violents

Víctimes

Agosarats

Objectes, o premis

Empoderament de l’home (rescatador, heroi)

Desapoderament de la dona (dama que espera ser rescatada)

Aquestes creences repercuteixen en la manera negativa en les relacions afectives i sexuals.

Poc a poc, en alguns videojocs, els rols de les dones van canviat i van prenent protagonisme, el que fa que també canviïn els rols masculins.

Per més informació:
<https://www.aldia.cat/catalunya/noticia-els-videojocs-sexistes-dolents-per-lluita-contra-violencia-genere-20160414111215.html>
<https://www.ara.cat/tecnologia/guerrer_0_1725427608.html>
<https://www.lavanguardia.com/ciencia/cuerpo-humano/20160413/401079957490/videojuegos-violentos-sexistas-menos-empatia-victimas-violencia-de-genero.html>