2. L’adolescència una etapa de canvis
En l’adolescència es produeixen canvis físic, hormonals, socials, psicològics, cognitius importants. Canvia de manera notable l’aparença física. La sexualitat es viu de forma intensa, apassionada i aclaparadora.
A la pubertat (8-13 anys) s’inicia el procés de canvis corporals que permet la transformació del cos infantil en un cos adult que finalitza a l’adolescència, devers l’edat de 19 anys.
Fins aproximada els 12 anys en els al•lots i els 10 anys en les al•lotes, la quantitat d'hormones sexuals en la sang és molt petita. A partir de la pubertat l’hipotàlem activa la hipòfisi i aquesta dóna ordres als testicles i als ovaris, que produeixen les hormones responsables del canvis que es donen a la pubertat.
El cos canvia:
A l’adolescència, és necessari acostumar-se a un cos nou i els canvis solen produir una mica de desconcert. Sovint oblidam que no hi ha cap persona igual, que cada cos és diferent i que la bellesa no és un concepte absolut; que allò que agrada a unes persones, pot no agradar a les altres. El que és important és conèixer-se, estimar-se, cuidar-se i gaudir del cos.
Cada persona té el seu propi atractiu el que realment fa atractiva una persona és el respecte i l’estimació que sent cap a ella mateixa.
Tant els al•lots com les al•lotes fan valoracions del seu propi cos i ho fan en positiu o en negatiu considerant diferents criteris:
- l’opinió d’altres persones
- el que marca la moda
- els estereotips socials de masculinitat i feminitat
- els estereotips socials de bellesa
S’ensenya a amagar els genitals i és freqüent que les referències als genitals es facin de forma grossera i vulgar i que es considerin parts del nostre cos “poc nobles”, que no mereixen ser tractats amb naturalitat i respecte. Cal superar aquests obstacles i aprendre a relacionar-nos amb el nostre cos de forma natural, sense vergonya ni por.
La manca de coneixement sobre el cos sexuat pot tenir conseqüències negatives en la vivència de la sexualitat:
- Generar dependència d’altres persones ( que són “les que saben”).
- Sentir por quant ocorre alguna cosa de la que no se’n te informació.
- Exposar-se a pràctiques de risc amb més freqüència.
- Tenir menys autonomia per deixar de complir el que s’espera de nosaltres per fet de ser dones o homes (estereotips de gènere).