Omet navegació

5.1. La masturbació o autoerotisme.

La masturbació és la manera d’aconseguir plaer a través del propi cos mitjançant l’autoestimulació (amb carícies, tocant-se, etc.). 

Ens pot ajudar a:

  • Conèixer millor el nostre cos i la nostra resposta sexual (sensacions, zones de plaer).
  • Poder compartir amb la nostra parella sexual els nostres gusts i desitjos i, per tant, augmentar la satisfacció. 
  • Altres beneficis per la salut (reducció de l’estrès, millora del sistema immunitari...)

La masturbació ha tengut un passat negatiu, carregat d’idees errònies que encara ara es poden sentir (pèrdua d’energia i vigor sexual, apareixen grans a la cara, és dolent per a la salut, ocasiona patologies…). Aquestes idees són fruit de la manca d’educació afectiva i sexual.

La masturbació només és problemàtica quan practicar-la o deixar de fer-ho provoca en nosaltres sentiments negatius, malestar i/o interfereix en les nostres relacions sexuals i afectives.

Des de l’àmbit de la salut, la masturbació es considera una pràctica natural i saludable, que es pot dur a terme de forma voluntària en totes les edats, amb parella o sense. Això significa que tan vàlida és l’opció de no masturbar-se si no es vol, com la de fer-ho lliure de culpa si ve de gust. 

Tenint en compte que en molts de casos la masturbació és la primera forma de satisfacció del desig que utilitzen els al•lots i les al•lotes, és molt important desterrar aquestes idees negatives per tal d’evitar dificultats en el desenvolupament saludable de la seva sexualitat.

S’ha d’intentar xerrar amb naturalitat d’aquest tema i fomentar des del principi una actitud positiva. La vida sexual requereix un començament saludable i sense culpa ni vergonya.