Omet navegació

4. La resposta sexual

La resposta sexual humana (RSH) és el conjunt de canvis (reaccions fisiològiques) que experimenta el nostre organisme quan és estimulat sexualment de manera satisfactòria.

La resposta sexual humana és objecte de continus estudis. Actualment, s’accepta que la RSH es desenvolupa en les següents etapes, que tenen expressions diferents en homes i dones, encara que les coincidències semblen ser majors que les diferències. Aquestes etapes són:

Desig

L’origen del desig, en les dones i en els homes, és psíquic i es produeix com a resposta a un estímul que interpretam com a eròtic (pot ser un estímul creat per nosaltres mentalment o pot venir del nostre entorn). El desig o l’apetència sexual és necessària perquè una persona es predisposi a l'activitat sexual.
Encara que durant aquesta fase no s'observen canvis orgànics evidents, sí que es produeixen petits canvis en els genitals, hiperventilació, pupiles dilatades... que ens mouen a cercar experiències sexuals o a estar-hi receptius.

Excitació

En la fase d’excitació el cervell envia una ordre a través de la medul•la espinal als genitals i es produeix una vasodilatació i un augment de l’afluència de sang en els òrgans sexuals, en les dones la vulva es lubrica i la vagina es dilata, i en els homes el penis s'engrandeix, endureix i s'eleva, posant-se erecte.

Augmenten la temperatura, la freqüència respiratòria i la cardíaca, i s’experimenta una certa eufòria que provoca la necessitat d’estimulació de les zones erògenes.

Els jocs, les carícies i els rituals afectius són molt importants en aquesta fase i és necessari que cada membre de la parella sexual doni a conèixer les seves preferències i respecti els gusts de l’altre. Si se segueix endavant amb l’estimulació els canvis descrits s’intensifiquen i s’incrementa la tensió muscular. Es produeixen gemecs i moviments rítmics de la pelvis amb sensació d’abandó i de pèrdua de contacte amb l’exterior. Escriviu el contingut...

Orgasme

Quan l'excitació arriba al seu punt màxim es produeix l'orgasme que és una sensació intensa de plaer.

Durant l’orgasme els músculs es tensen i el cos s’arqueja, es produeixen contraccions musculars involuntàries dels esfínters i espasmes carpopedals.S’acceleren considerablement el ritme cardíac i el respiratori, augmenta la pressió sanguínia, s’experimenta sensació de calor i es produeix una alliberació de la tensió nerviosa.

A més de la resposta física, es produeix una resposta emocional molt variada i específica de cada persona com a mostra de plaer sospirs, crits, grunyits, plors, rialles…, també pot passar que no hi hagi manifestacions emocionals eloqüents.

Resolució

Després de l’orgasme es produeix la resolució. En aquesta etapa, el cos torna progressivament als nivells normals de freqüència cardíaca, pressió arterial, respiració i contracció muscular. Els genitals es buiden de sang i s’experimenta una sensació general de benestar.

En el cas de l’home pot passar un temps perquè pugui tenir l’erecció necessària per una altra penetració. Aquest temps es denomina període refractari; varia en cada home i s’allarga amb el pas dels anys.

El període refractari en la dona és el temps que necessita per tornar a reaccionar davant un estímul sexual i que aquest sigui efectiu.

CARACTERÍSTIQUES ESPECÍFIQUES DE LA RESPOSTA SEXUAL EN LES DONES

FASE

 

Desig

No s'observen canvis orgànics evidents.

 

 

Excitació

La vulva se satura de sang i les glàndules de Bartolini secreten un líquid transparent que lubrica la vagina, que augmenta de mida.

Les glàndules de Skene (situades a la paret vaginal en el lloc on es localitza el punt G) es fan més grans i s’omplen de líquid.

El clítoris es fa més gran i es retreu sota la membrana que el recobreix (caputxó), fent-se més inaccessible. 

L’úter es desplaça cap amunt. 

S’inflen els pits, l'arèola es dilata i s’endureixen els mugrons. 

Es pot observar «rubor sexual» (taques vermelloses per algunes zones del cos).

 

 

 

 

Orgasme

Contracció de l’úter.

Contracció de la plataforma orgàstica vaginal (el múscul pubococcigi és el que rep directament del cervell l’ordre de l’orgasme). 

El líquid acumulat a les glàndules de Skene surt per la uretra. Això és el que es denomina ejaculació femenina. A vegades, si es donen les condicions adequades, es poden produir varis orgasmes.

 

Resolució

L’úter i la vagina tornen a la posició de repòs i s’entra en un període refractari (en el qual l’estimulació ja no és plaent).

 

Canvis de la vagina durant la resposta sexual humana

CARACTERÍSTIQUES ESPECÍFIQUES DE LA RESPOSTA SEXUAL EN ELS HOMES

FASE

 

Desig

 

No s'observen canvis orgànics evidents.

Excitació

  

Augmenta la mida del penis. La pell de l’escrot augmenta de grossor, es fa més tirant, i provoca una elevació dels testicles. Els testicles es fan més grans i el gland es torna d'un color blavós.

 Les vesícules seminals comencen a segregar líquid i es tanca l'esfínter intern de la bufeta  per impedir que el semen hi vagi i evitar que amb l’ejaculació es produeixi també la micció.

 La glàndula de Cowper segrega un líquid amb l’objectiu de netejar la uretra de restes d’orina. Aquest líquid pot tenir espermatozoides d’ejaculacions anteriors.

 Es té la sensació d’imminència d’ejaculació.

Orgasme

 

 

Els espermatozoides surten dels testicles i s'uneixen al líquid seminal i, posteriorment, al líquid prostàtic. Es produeix una sensació de no tornada enrere.

 Es tanca l’esfínter vesical i es produeixen contraccions rítmiques involuntàries que comencen a les vesícules seminals i la pròstata i progressen cap el penis. El semen brolla a través del penis i surt a l'exterior amb contraccions.

 

 

 

 

 

Resolució

El penis, els testicles i l'escrot tornen a la seva mida natural. S’entra en un període refractari, en el qual és més difícil que es produeixi excitació i orgasme. Aquest període té una durada variable, segons l’edat i les circumstàncies de la relació sexual.

L’erecció és un reflex que no es pot controlar al cent per cent. Quan es produeix en un moment inoportú, el millor que es pot fer és actuar amb naturalitat i pensar en coses que redueixin l’excitació.

No sempre la resposta sexual es produeix de la mateixa manera hi ha factor que la poden afectar com la manca de novetat, el coneixement de la parella, el cansament, l’estrès, la rutina, empipaments ocults o no tan ocults...

PREGUNTES FREQÜENTS SOBRE LA RESPOSTA SEXUAL EN LES DONES
  •  La dona pot tenir un orgasme mentre dorm?

Si. L’orgasme es pot produir per estímuls directes (besades, carícies...) o en somiar alguna cosa molt excitant.

  • Hi ha un orgasme de clítoris i un orgasme vaginal?

La hipòtesi actual és que hi ha un sol tipus d’orgasme (una sola resposta fisiològica) i diferents vies d’entrada de les sensacions. L’estimulació directa o indirecta del clítoris és el que produeix l’orgasme, les seves terminacions nervioses envolten la vagina.

  • Una dona pot tenir més d’un orgasme seguit?

Sí. Les dones poden tenir diversos orgasmes en un sol acte sexual. Després del clímax, si ho desitgen, poden tornar a la fase de l’orgasme en el mateix acte. Però ni totes les dones poden aconseguir diversos orgasmes en una relació, ni ho aconsegueixen en totes les relacions sexuals.

  • Les dones tenen període refractari?

Sí. El període refractari en la dona es defineix com el temps que necessita per tornar a reaccionar davant un estímul sexual i que aquest sigui efectiu.

  • Què és l’ejaculació femenina?

Es denomina ejaculació femenina a l’expulsió, durant l’orgasme, del líquid acumulat a les glàndules de Skene durant l’excitació. Aquest líquid no surt per la vagina, surt per la uretra i es pot confondre amb orina, la diferència amb l’orina és que no taca ni fa olor.