Omet navegació

8. Mites i creences relacionades amb la sexualitat

Els mites i les creences són idees socialment creades que, tot i que poden partir de fets reals, es distorsionen i es transmeten com a veritats absolutes, si no es qüestionen  es reforcen com a veritat. Solen ser conseqüència d’una educació sexual amb prejudicis i d’una llarga herència cultural que, encara avui en moltes circumstàncies, ens fa difícil parlar amb naturalitat i de manera oberta. El tema de la sexualitat ha estat un tema envoltat de tabús,  negat, del què no es podia xerrar. 

En l’adolescència és quan començam a xerrar del tema amb les amistats i tractam de donar respostes als dubtes que tenim a través de la informació que ens faciliten les amistats que, en general saben més o menys el mateix que nosaltres. A més a més aquesta informació s’obté de fonts poc fiables com a revistes, pel•lícules o comentaris jocosos, que com acabam  d’exposar  ens presenten una visió molt reduccionista i fins i tot nociva de la sexualitat.

És molt important oferir informació objectiva, ja que aquests mites, juntament amb la creença que «a mi no em passarà», moltes vegades són els causants dels embarassos no desitjats, les infeccions de transmissió sexual, matrimonis prematurs, complexes, baixa autoestima, etc. Alguns dels mites més freqüents, encara que és molt probable que alguns d’ells ens semblin absurds, però que circulen, són els següents:

CONSEQÜÈNCIES SOCIALS DELS MITES
Les al·lotes creuen que tenir desig sexual és anormal, i ho reprimeixen.
Les al·lotes són submises en la relació sexual perquè mostrar iniciativa implica ser una “golfa”
Les al·lotes són submises en la relació sexual perquè mostrar iniciativa implica ser una “golfa”
La masturbació en els al·lots és un ritu d’iniciació sexual que implica un coneixement del seu cos i de seu funcionament sexual.
Les al·lotes en general practiquen menys la masturbació, per la qual cosa no coneixen  la seva resposta sexual, i moltes vegades arriben  a la seva primera relació sense saber ni siquiera on tenen la vagina.
Els homes consideren un problema d’erecció aïllat com “el principi de la fi”.
Quan els al·lots tenen un problema d’erecció solen considerar que l’origen del problema està en les seves parelles, però no en ells.
Quan els al·lots tenen un problema d’erecció les seves parelles femenines solen pensar que la causa està en elles.
Una relació sexual està orientada sempre en la penetració.
Si la dona no obté el plaer suficient amb la penetració es conforma. Si és l’home qui no l’obté, es frustra.
La dona construeix els seus sentiments eròtics a partir de la seva corporalitat i  sentiments, de l’afectivitat. Els homes ho fan a partir de la seva genitalitat.
Afectivitat i genitalitat, home-dona, s’enfronten en la relació sexual, cosa que moltes vegades suposa un fracàs en la relació de parella.
L’home està socialment autoritzat, fins i tot impulsat, a utilitzar el sexe com a  descàrrega.
La societat anul·la a la dona el dret al coneixement de seu propi plaer.
Les persones homosexuals senten que deuen amagar la seva orientació sexual, ja que la societat els rebutjarà.
Les persones homosexuals han d’explicar i justificar a les seves famílies  i a les seves amistats la seva orientació sexual, cosa que no es demana a les persones heterosexuals.
Les persones transsexuals sofreixen un absolut rebuig  per part de la societat a causa que no es coneix la seva problemàtica i es confon homosexualitat amb transsexualitat.
La vivència de la Sexualitat es restringeix  a la joventut, les persones majors creuen no tenir drets o necessitats en aquest nivell.
La societat rebutja  les persones majors que manifesten tendències o gusts sexuals.
Font: I Pla Insular d’Atenció a la Sexualitat. Conselleria de Joventut de Tenerife. 2007-2009