Omet navegació

3.1.2. Les zones erògenes primàries masculines

A l’estructura dels genitals externs masculins es diferencien:

- El pubis  - El penis
- L’escrot  - El perineu o cos perineal

GENITALS EXTERNS MASCULINS

Pubis

És l’àrea situada per sobre del penis. Freqüentment no s’anomena atès que està molt a prop del penis.

L’escrot o sac escrotal

Bossa de pell rugosa i prima que cobreix i allotja els testicles. És també una important zona erògena. 

Penis

En el penis es concentren una gran quantitat de terminacions nervioses, sobretot en la zona superior. Acariciar-lo sol provocar una gran excitació. És l’òrgan de la copulació en l’home. Es localitza davant la símfisi púbica.

El final del penis es denomina gland o capoll que és una zona molt sensible. El prepuci és la pell fina que recobreix el gland. No és molt considerat a l’hora de mantenir una relació sexual, però estimular-lo amb delicadesa pot produir plaer. L’àrea de la part inferior del penis on se subjecta el prepuci es diu fre. 

Perineu

És la zona que va des del final de l’escrot fins a l’anus. Hi tenen l’origen els cossos erèctils del penis. Aquesta zona és important perquè s’hi troba el nervi púdic, que també innerva el penis, l’escrot i l’anus, i és el que transmet les sensacions de plaer responsables de l’orgasme.

 

Els genitals interns masculins estan integrats per les següents estructures orgàniques: 

  • Glàndules bulbouretrals o de  Cowper
  • Pròstata
  • Uretra
  • Testicles  
  • Epidídims
  • Vesícules seminals
  • Conductes deferent
  • Cossos cavernosos i cos esponjós

GENITALS INTERNS MASCULINS

Penis

Està format per tres columnes de teixit erèctil: dos cossos cavernosos (a la part superior) i un cos esponjós (a la part inferior). A l’interior del penis hi ha la uretra que és la via de sortida comuna de l’orina i del semen. L’orifici de sortida es denomina meat urinari.

Vesícules seminals

Són dues glàndules que segreguen el líquid seminal, que facilita el desplaçament dels espermatozoides i els proporciona substàncies nutritives i protectores. El conducte de la vesícula

seminal i el conducte deferent formen el conducte ejaculador, que desemboca a la uretra prostàtica. 

Pròstata

Produeix líquid prostàtic, que té com a funció nodrir i protegir els espermatozoides. Les Glàndules bulbouretrals o de Cowper són dues glàndules situades a cada costat de la pròstata. Segreguen un líquid que forma part del líquid seminal.

El punt P o punt prostàtic està localitzat a la pròstata. Aquest punt contribueix de manera clau en l’orgasme masculí. La pròstata pot ser estimulada manualment tant de forma interna com externa. Es pot estimular externament pressionant la zona del perineu (zona que va des de l’anus fins als testicles).

 

Epidídims

Són dos tubs estrets i allargats d’entre 3 i 4 centímetres, que estan units als testicles. S’hi emmagatzemen els espermatozoides. S’uneixen als conductes deferents.

 

 

Uretra

És una via comuna per al pas de l’orina i del semen. Travessa el cos esponjós i acaba en el meat urinari.

 

Conductes deferents

Són dos tubs allargats que connecten els epidídims amb el conducte de les vesícules seminals.

Testicles o gònades masculines

Són dues glàndules en forma ovoïdal situades a cada costat del penis. A l’interior hi ha els tubs seminífers (productors dels espermatozoides) i les cèl·lules de Leydig, productores de les hormones sexuals masculines. Els tubs seminífers s’uneixen per l’epidídim.

Cossos cavernosos i cos esponjós

Són tres columnes de teixit erèctil: dos cossos cavernosos (un a cada costat de la part superior) i un cos esponjós (a la part inferior). Són els responsables de l’erecció del penis.

 

En algunes cultures, ja sigui per tradició, per higiene, per religión o per raons mèdiques com la fimosis (el prepuci és molt petit per deixar sortir el gland) , es talla la porció del prepuci que cobreix el gland, i es deixa al descobert. Això es denomina circumcisió.

La circumcisió pot dificultar la pràctica de la masturbació, atès que fa necessària la utilització de lubricants per evitar molèsties i lesions provocades pel frec directe del gland i es pot tenir menys sensabilitat en el gland degut a la seva major exposició. En sentit contrari, la circumcisió facilita la higiene del penis i pot disminuir el risc de contreure determinades infeccions de transmissió sexual.

El punt P

El punt P, o punt protàtic, dels homes està a uns 5 cm de l'anus envoltant la pròstata. Estimular-ho pot donar molt de plaer. Es pot estimular amb un massatge prostàtic, per via anal, o mitjançant la pressió sobre el perineu.

Clica per veure el vídeo de l’anatomia sexual  masculina en 3D

Preguntes freqüents que fa la gent jove sobre: