Omet navegació

6. Funcionaris habilitats

Actualment la ciutadania té dret a relacionar-se amb les administracions públiques per mitjans electrònics. Per garantir aquest dret, les administracions públiques han de posar a disposició dels ciutadans els canals d'accés que siguin necessaris i els sistemes i aplicacions que es determinin en cada cas.

A més, les administracions públiques han d'assistir en l'ús de mitjans electrònics els interessats que no estiguin obligats a relacionar-se electrònicament amb elles que així ho sol·licitin, especialment pel que fa a la identificació i signatura electrònica, la presentació de sol·licituds a través del registre electrònic general i l'obtenció de còpies autèntiques.

En els casos en què, per actuar davant l'Administració, es requereixi la identificació o autenticació del ciutadà o ciutadana per mitjans electrònics dels quals no disposi, la identificació o autenticació podrà ser vàlidament realitzada per funcionaris públics habilitats. En aquests casos, el ciutadà haurà d'identificar-se davant del funcionari i prestar consentiment exprés per a l'actuació concreta, deixant constància d'aquest per als casos de discrepància o litigi. El funcionari habilitat només pot identificar i autentificar persones físiques.

Només poden ser habilitats els funcionaris en situació de servei actiu que disposin d'un certificat electrònic d'empleat públic.

Les tasques reservades per al personal funcionari habilitat són:

  1. Expedició de còpies autèntiques (art. 16.5 de la Llei 39/2015).

  2. Identificació i signatura electrònica dels interessats que acudeixin a les oficines d'assistència en matèria de registre (art. 12.3 de la Llei 39/2015).

S'ha de mantenir actualitzat un registre en el qual constaran els funcionaris habilitats per a l'expedició de copies autèntiques i per a la identificació i signatura dels interessats que haurà de ser plenament interoperable i estar interconnectat amb els de les altres administracions públiques, a l'efecte de comprovar la validesa de l'habilitació esmentada. En aquest registre constaran, com a mínim, els funcionaris que prestin serveis a les oficines d'assistència en matèria de registre.