2.1. El sistema del «gran home»
El cas del «gran home», que es troba fonamentalment a Melanèsia i la Polinèsia, encara que també en comunitats d'Amèrica o l'Àfrica (Harris, 2002), probablement sigui l'exemple més eloqüent de lideratge ancestral.
Segons aquest sistema, en societats segmentàries apareixen individus que tenen una influència especial en les seves tribus, però no tenen autoritat formal ni capacitat per imposar-se per la força. Al contrari, la seva posició està basada en la capacitat de persuadir els seus seguidors mitjançant la redistribució de recursos entre els membres de la seva pròpia facció i també entre els de faccions d'altres grans homes, estenent així la fama del seu poder i capacitat i augmentant el seu reconeixement.
El lideratge del gran home es basa en la capacitat d'equilibrar els polsos que es produeixen en el seu grup i els que es produeixen durant la relació d'aquest amb altres grups, en un continu procés de reciprocitat i redistribució.
Aquest exemple serveix per il·lustrar com el fenomen del lideratge es produeix en qualsevol situació en la qual hi hagi un grup i com la interacció entre els seus membres dóna lloc a fenòmens d'influència que poden ser analitzats des de diferents perspectives: rituals, de parentiu, econòmiques o polítiques.