Omet navegació

3.2. L’enfocament transformacional

L'enfocament transformacional, al contrari, pretén el canvi. Ocorre quan el líder amplia i eleva l'interès dels seus empleats, quan genera consciència i acceptació dels propòsits i la missió del grup, i quan estimula els seus empleats a mirar més enllà dels seus propis interessos en benefici del grup.

En essència, el lideratge transformacional és un procés de construcció de compromís cap als objectius de l'organització i l'apoderament dels col·laboradors per complir els objectius. El resultat, almenys en la teoria, és la millora del rendiment del col·laborador.

El model transformacional difereix substancialment del transaccional en el fet que està orientat al progrés i el desenvolupament, transformant els valors personals dels col·laboradors per potenciar la visió i els objectius de l'organització mitjançant un ambient en què puguin formar-se relacions i s'estableixi un clima de confiança on cada visió pugui ser compartida.

Avolio (Avolio i Gardner, 2005; Bass i Avolio, 1994; Hernandez, Eberly, Avolio i Johnson, 2011) estableix quatre conductes primàries que identifiquen el líder transformacional:

  1. Influència carismàtica: es tracta de l'element pel qual el líder es converteix en un model de rol que és admirat, respectat i emulat pels seus col·laboradors, que demostren un elevat grau de confiança en ell. El líder transformacional es complau a assumir i compartir riscs amb els seus col·laboradors.
  2. Motivació inspiradora: el líder transformacional inspira i motiva els altres proporcionant significat i reptes a la feina i als resultats dels seus col·laboradors. Construeix relacions a través d'una comunicació interactiva que li serveix per donar a conèixer les expectatives i demostrar un compromís amb els objectius i una visió compartida.
  3. Estimulació intel·lectual: el líder transformacional estimula l'esforç dels seus col·laboradors per ser innovadors i creatius, qüestionant-se'n els principis, reformulant problemes i abordant velles situacions en noves maneres. Els errors dels col·laboradors no són criticats en públic i s'estimula fortament la creativitat. El líder estimulador intel·lectual anima els seus col·laboradors i els estimula a provar nous reptes, però emfatitzant la racionalitat.
  4. Consideració individualitzada: el líder transformacional posa una atenció especial en les necessitats individuals de cada col·laborador per aconseguir els seus èxits i créixer professionalment. Per aconseguir-ho, el líder actua com un mentor o un entrenador, donant suport al col·laborador perquè pugui assolir nivells elevats del seu potencial.

Atributs funcionals

Desplegament

Influència carismàtica

Visió
Confiança
Respecte
Compartir el risc
Integritat
Modelatge

Motivació inspiradora

Compromís envers l'objectiu
Comunicació
Entusiasme

Estimulació intel·lectual

Racionalitat
Resolució de problemes

Consideració individualitzada

Atenció personal
Tutela
Escolta
Apoderament

Així, el líder reconeix i demostra l'acceptació de les diferències individuals dels seus col·laboradors en termes de desigs i necessitats. Per a això, estableix una comunicació bidireccional a través d'una escolta activa.

El desenvolupament dels col·laboradors s'efectua mitjançant la delegació de tasques, òbviament tutelades d'una manera no intrusiva que permeti identificar si es necessita suport o direcció addicional. D'aquesta manera s'aconsegueix l'apoderament dels col·laboradors.

En resum, el líder transformacional articula la seva visió d'una forma clara i aparent, explica com assolir aquesta visió, actua amb confiança i optimisme, expressa confiança en els seus col·laboradors, emfatitza en els valors i les accions simbòliques, lidera amb l'exemple i apodera els seus col·laboradors per assolir aquesta visió.

Estructura factorial del MLQ-5X

Factors de lideratge transformacional

Influència idealitzada (atribuïda)

Els líders que presenten un nivell alt d'aquest factor són admirats i respectats i obtenen la confiança de la gent. Els seguidors s'hi identifiquen i proven d'imitar-los.

Influència idealitzada (conducta)

Té el mateix significat que el factor anterior però els ítems que el mesuren estan centrats en conductes específiques.

Motivació inspiracional

Es refereix als líders que són capaços de motivar els membres del seu equip proporcionant significat a la seva feina. Així mateix, el líder formula una visió de futur atractiva per als treballadors i l'organització.

Estimulació intel·lectual

Aquests líders estimulen els seus col·laboradors a ser innovadors i creatius i a cercar per si mateixos la solució als problemes que puguin plantejar-se.

Consideració individualitzada

Els líders que presenten un nivell alt d'aquest factor presten atenció a les necessitats individuals d'assoliment i creixement dels membres del seu equip, actuant com mentors o entrenadors.

Factors de lideratge transaccional

Recompensa contingent

Mitjançant l'ús de les conductes descrites en aquest factor, el líder aclareix les expectatives dels seus seguidors i proporciona reconeixement quan s'aconsegueixen els objectius.

Direcció per excepció (activa)

Aquest tipus de líder se centra a corregir les errades i les desviacions dels treballadors a l'hora d'aconseguir els objectius proposats per l'organització.

Lideratge passiu/evitat

Direcció per excepció (passiva)

Aquests líders solen deixar les coses com estan i, en tot cas, només intervenen quan els problemes es tornen seriosos.

Laissez-faire

Senyala els líders que eviten prendre decisions i veure's implicats en els assumptes importants.

Font: Liderazgo transformacional y liderazgo transaccional: Un análisis de la estructura factorial del MLQ en una muestra española (Moler Alonso, Robust Savoi, & Quadrat Guirado, 2010)