Omet navegació

1. Introducció

Les prestacions que integren el que es denomina acció social a favor del personal funcionari i laboral al servei de l'Administració pública no formen part del règim retributiu, això sí es perceben a través de la nòmina que gestiona. Un cop atorgada l'ajuda, l'import d'aquesta s'abona juntament amb la nòmina, excepte en aquells casos en què els beneficiaris no percebin nòmina i, en conseqüència, s'hagi d'abonar l'ajuda per mitjà de transferència bancària o xec nominatiu. En relació amb les bestretes, l'ingrés es fa al compte bancari corresponent tot i que la devolució mensual es reflecteix a la nòmina.

Aquestes prestacions són ajudes que permeten atendre tota una sèrie de situacions la naturalesa de les quals les fa susceptibles de protecció o de tutela per part de l'Administració.

La primera regulació de l'acció social es va dur a terme l'any 1988, en concret mitjançant l'Ordre de 5 d'octubre de 1988 de la Presidència de la CAIB . Aquesta ordre va establir les prestacions per l'anualitat esmentada. L'any 1989 es va emetre l'Ordre de 20 de setembre de 1989 dels consellers d'Economia i Hisenda i de la Funció Pública per a l'any 1989. Finalment, ja es va regular aquesta matèria amb vocació de permanència i, fins el dia d'avui, s'emet fins a tres decrets: el Decret 60/1993, de 13 de maig; el Decret 139/1993, de 16 de setembre i l'actual Decret 135/1995, de 12 de desembre, pel qual es regula l'acció social a favor dels funcionaris i del personal laboral de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El Servei de Gestió de Personal Laboral de la Direcció General de Funció Pública és qui gestiona els procediments de concessió d'aquestes ajudes socials, tant al personal laboral com al personal funcionari.

En darrer terme destacar que algunes de les prestacions establertes pel Decret 135/1995 es troben suspeses i, conseqüentment, no es perceben. Aquesta suspensió du el seu origen en el Decret Llei 5/2012, d'1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la CAIB i d'altres institucions autonòmiques que estableix en l'article 8:

Article 8. Suspensió de determinades prestacions d'acció social 10 Se suspenen fins al 31 de desembre de 2014 les convocatòries i les concessions de prestacions i ajuts en concepte d'acció social, llevat:

a) Ajuts per fills i filles menors de 18 anys.

b) Ajuts per a l'atenció a familiars amb discapacitat.

Malgrat això amb posterioritat s'han anat aixecant d'aquesta suspensió mitjançant Lleis de pressuposts altres ajudes. Concretament l'any 2015 s'aixecaren la suspensió de:

c) Ajuts per a estudis al personal al servei de la comunitat autònoma i dels fills i filles.

d) Ajuts en compensació de despeses derivades d'assistència sanitària.

I l'any 2017:

e) Les bestretes de retribucions ordinàries i extraordinàries.

Resten suspesos:

f) Ajut per viduïtat

g) Ajut per orfandat per a fills i filles del personal de la Comunitat Autònoma.

h) Ajut per jubilació, o situacions assimilades, del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma

El Decret 135/1995 fou desenvolupat parcialment per l'Ordre del conseller de Funció Pública per la qual es despleguen alguns aspectes del Decret 135/1995, de 12 de desembre, regulador de l'acció social a favor dels funcionaris i del personal laboral de la CAIB (BOIB núm. 22, de 17 de febrer de 1996).