1 Àmbit subjectiu d'aplicació
Les prestacions que preveu el Decret 135/1995 es poden concedir a:
a) El personal funcionari de carrera.
b) El personal laboral amb contracte indefinit.
c) El personal funcionari interí amb les limitacions establertes pel Decret.
d) El personal laboral no fix amb les limitacions establertes pel Decret.
D'acord amb el decret el personal funcionari interí i laboral no fix només té dret a:
-
Ajuda per a l'atenció a persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial.
-
Ajuda per a fills i filles menors de 18 anys.
-
Ajuda per a estudis del personal al servei de la Comunitat Autònoma i fills i filles.
-
Ajuda de viduïtat per als cònjuges del personal de la CAIB.
-
Ajuda d'orfandat per a fills i filles del personal de la Comunitat Autònoma.
-
Revisions mèdiques i bestretes d'un mes.
Malgrat això, el personal laboral temporal té dret a la resta de les ajudes gràcies a la Sentència núm. 243/05 del Tribunal Superior de Justícia de Balears, sala social.
El personal inclòs en la lletra c) i d) (personal funcionari i interí i laboral temporal) percebrà l'ajuda, en la part proporcional que li correspongui d'acord amb el temps que hagi treballat. (apartat modificat per Decret 26/1996, de 29 de febrer, BOIB 22/1996)
Amb caràcter general, el personal relacionat en el paràgraf anterior, per poder percebre les prestacions, han de trobar-se en la situació administrativa de servei actiu a l'Administració de la CAIB.
No obstant això, el Decret 135/1995 també preveu que també es poden concedir ajudes al:
a) Personal funcionari en la situació administrativa de serveis especials que hagi estat declarat en aquesta situació per concórrer determinats supòsits que habiliten el pas a aquesta situació (ser nomenat membre del Govern, diputat o diputada, quan la persona és elegida per formar part d'òrgans constitucionals...)
b) El personal funcionari o laboral que es troba en la situació d'excedència forçosa.
c) Terceres persones beneficiàries. El Decret preveu terceres persones beneficiàries respecte determinades ajudes, com ara l'ajuda de viduïtat.
Tot i que en els supòsits a) i b) en molts de casos no té nòmina a la CAIB es genera aquesta per poder meritar aquestes ajudes.
S'ha de tenir en compte que, quan dos o més membres d'una unitat familiar tenen dret a sol·licitar una mateixa ajuda, únicament pot ser concedida a un d'ells independentment de l'Administració on presta serveis. A aquests efectes, la personal sol·licitant ha de presentar una declaració jurada relativa al fet de no rebre pel mateix concepte i persona causant cap altra ajuda.
2 Requisits
Les persones interessades, per poder accedir a les prestacions, han d'acreditar els requisits que, en cada cas, estableixen el Decret 135/1995 i l'Ordre de 12 de desembre de 1995 i que es concreten en els apartats següents dedicats a cada tipus d'ajuda.
El personal es troba obligat a comunicar a l'Administració qualsevol incidència que suposi una modificació dels supòsits que donen dret a l'ajuda o percepció. En tot cas, l'Administració pot requerir o comprovar d'ofici, en qualsevol moment, que les persones interessades acreditin que es mantenen els supòsits de fet que originen el dret a la percepció de l'ajuda corresponent.
En el supòsit de trobar-se amb un pagament indegut l'Administració procedirà a iniciar un expedient de reintegrament d'havers indeguts (es veurà al tema següent).