Omet navegació

9. Tractament de la tributació a IRPF de les ajudes d'acció social

L’article 17.1 de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l’Impuest sobre la Renda de les Persones Físiques, en endavant LIRPF, defineix els rendiments íntegres del treball com “totes les contrapestacions o utilitats, qualsevol que sigui la seva denominació o naturalesa, dineraries o en espècie, que deriven, directament o indirecta, del treball personal o de la relació laboral o estatutària i no tenguin el caràcter de rendiments d’activitats econòmiques”.

De conformitat amb aquesta definició, les ajudes econòmiques a les que fa referència aquesta unitat constitueixen, en principi, rendiments del treball per a la persona perceptora, subjectes a lIRPF i al seu sistema de retencions a compte.

No obstant, no tendran la consideració de renda subjecte a l’impost aquelles ajudes econòmiques que es concedeixin per despeses de malalties no cobertes pel Servei de Salut o Mutualitat corresponent, que se destinen al tractament o restabliment de la salut. S’entén a quests efectes la utilització de diverses fórmules d’assistència sanitària per a reposar la salut de la persona beneficiària.

Qualsevol altra prestació de tipus social que no respongui amb exactitud als termes descrits, concedida en relació a malalties o lesions però la finalitat de les quals sigui pal·liar o alleujar a situació econòmica del perceptor, implicarà una major capacitat econòmica en l’impost sobre la Renda de les Persones Físiques i, per tant, constituirà renda subjecte a aquest Impost, ja que la seva finalitat és aliena al concepte d’assistència sanitària, entesa com la prestació de serveis sanitaris orientats a la recuperació de la salut de les persones.

Igualment, estaran subjetes a l’Impuest com a rendiment del treball, totes aquelles ajudes econòmiques concedides por despeses de malalties o sanitàries cobertes pel Servei de Salut o Mutualitat corresponent.

Per tot l’anterior les ajudes que compleixen aquestes condiciones i requisits (concesió d’ajudes per cobrir despeses no cobertes pel Servei de Salut o Mutualitat corresponent, destinats al restabliment de la salut) restaran excloses de gravamen i per tant, no subjectes al sistema de retenció a compte de l’IRPF.

En el supòsit de les ajudes d’acció social regulades al Decret 135/1995 restarien excloses de gravamen les següents: Ajudes sanitàries o similiars sempre i quan no esiguin cobretes pel Servei de Salut o Mutualitat corresponent.