Omet navegació

III. Recapitulació

Després d’haver fet una repassada per les principals qüestions gramaticals que concerneixen el gènere dels mots i els adjectius i, també, la concordança entre ambdós, i una vegada coneguts els recursos de què disposa la llengua per fer ús correctament d’un llenguatge neutre i igualitari, podem extreure algunes conclusions a mode de resum.

  • Els conceptes de gènere i sexe són diferents i només el primer és aplicable a les paraules. Hem de tenir present aquesta realitat per entendre sense prejudicis que el masculí és el gènere no marcat i per executar amb criteri els principis del llenguatge igualitari.

  •  Actualment, les dones ocupen tota mena de càrrecs i professions, i la llengua permet referir-s’hi amb les formes femenines corresponents. 
  • La consulta al diccionari o a les obres acadèmiques de referència informa o bé sobre les terminacions que adopten les formes femenines referides a noms de càrrecs, funcions, professions i titulacions, o bé sobre si la forma femenina coincideix amb la masculina.
  • Els adjectius que afecten més d’un nom amb gènere diferent concorden en masculí (no marcat) amb aquest nom, la qual cosa simplifica la redacció i facilita la lectura dels texts. 
  • La llengua dona l’opció d’alterar l’ordre d’aparició dels noms perquè puguin combinar-se de manera natural amb els adjectius i construir, alhora, frases gramaticals. 
  • Un cop que, a partir del text que hàgim de redactar, hem valorat l’oportunitat d’utilitzar les formes del llenguatge igualitari, s’han d’aprofitar les possibilitats que ofereix la llengua per dur-les a la pràctica. 
  • És així que les dobles formes, els termes genèrics i col·lectius i una bona tria d’altres recursos (pronoms, formes verbals... o, fins i tot, el masculí plural «englobador») fan possible un estil de redacció neutre, no discriminatori i perfectament gramatical. 
  • Normalment, els signes gràfics no s’han d’utilitzar a l’interior de texts per fer visibles els dos gèneres, atès que aquesta no és la seva funció i, a més, el fet que apareguin dificulta tant la lectura com la comprensió dels texts. 
  • La barra inclinada pot ser un recurs útil en texts on hi ha poc espai per escriure. Ara bé, si es tria aquesta opció, s’han d’observar un seguit de normes per fer un ús correcte del signe.