Omet navegació

2.7 Mesures per a la igualtat entre homes i dones

L’aprovació de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva d’homes i dones, va tenir incidència en els sistemes de provisió ordinaris. En concret, l’article 53 de la Llei orgànica 3/2007 disposa:

Article 53. Òrgans de selecció i comissions de valoració.

Tots els tribunals i òrgans de selecció del personal de l’Administració General de l’Estat i dels organismes públics vinculats o que en depenen han de respondre al principi de presència equilibrada de dones i homes, excepte per raons fonamentades i objectives, degudament motivades. Així mateix, la representació de l’Administració General de l’Estat i dels organismes públics vinculats o que en depenen a les comissions de valoració de mèrits per a la provisió de llocs de treball s’ha d’ajustar al principi de composició equilibrada de tots dos sexes.

Com es pot observar, el text refós de l’EBEP ha anat una mica més enllà de l’obligació que estableix aquest precepte (principi de presència equilibrada) i ha establert el principi de paritat, és a dir, les comissions tècniques de valoració han d’estar integrades per igual nombre d’homes que de dones.

Per la seva banda, l’article 57 de la Llei orgànica 3/2007 disposa que en les bases dels concursos per a la provisió de llocs de treball s’ha de computar, als efectes de valoració del treball desenvolupat i dels corresponents mèrits, el temps que les persones candidates hagin estat en les situacions d’excedències, reduccions de jornada, permisos o altres beneficis relacionats amb la maternitat o la paternitat i per raó de guarda legal o cura de familiars. Aquesta mesura també afavoreix les dones, atès que les estadístiques indiquen que són les dones les que s’acullen més a aquestes mesures de conciliació de la vida laboral i familiar.

Al BOIB núm. 98, de 7 de juliol de 2012, es va publicar l’Acord del Consell de Govern de 29 de juny de 2012 mitjançant el qual es va aprovar el I Pla d’igualtat entre dones i homes de la comunitat de les Illes Balears (serveis generals) 2012-2015. Aquest pla, pel que fa als sistemes ordinaris de provisió de llocs de feina, va preveure les mesures següents:

  • Els cursos de formació en matèria d’igualtat entre dones i homes i sobre violència de gènere s’han d’incloure en les convocatòries de provisió com a mèrit que s’ha de valorar en tots els llocs de feina, amb el barem que determini la convocatòria.
  • En les bases dels concursos per proveir llocs de feina s’ha d’indicar que es computarà, a l’efecte de valorar el treball desenvolupat i els mèrits corresponents, el temps que les persones candidates hagin estat en les situacions d’excedències, reduccions de jornada, permisos o altres beneficis relacionats amb la maternitat o paternitat i per raó de guarda legal o cura de familiars.
  • En la composició de les comissions de valoració, amb incidència especial en els càrrecs més representatius (presidència i secretaria), s’ha de procurar respectar el principi de presència equilibrada de dones i homes, sempre que això no impliqui vulnerar els principis de professionalitat i especialització dels membres.
  • En el cas que hi hagi una infrarepresentació de dones en un cos, escala o especialitat o categoria, s’ha d’establir en la convocatòria de provisió que si hi ha una puntuació final igual entre dos candidats o més s’ha de seleccionar la dona, llevat que concorrin en l’altre candidat circumstàncies que no siguin discriminatòries per raó de sexe i que justifiquin que no s’apliqui la mesura, com ara la pertinença a altres col•lectius amb dificultats especials per a l’accés al treball, una vegada considerades objectivament totes les circumstàncies concurrents en els candidats d’ambdós sexes amb l’informe previ de l’Institut Balear de la Dona. En cas que siguin dues o més dones, s’ha d’atendre la resta de criteris que preveu la normativa d’aplicació.

Actualment es troba vigent el II Pla d’igualtat entre dones i homes de la comunitat de les Illes Balears (serveis generals) 2016-2019, aprovat per Acord del Consell de Govern de 8 de juliol de 2016 (vegeu el document d’interès núm. 11). D’acord amb el punt sisè d’aquest Pla, la vigència és fins al 31 de desembre de 2019 o fins que sigui substituït per un nou pla d’igualtat. La Direcció General de Funció Pública i Administracions té previst aprovar enguany el III Pla d’igualtat.