Omet navegació

⇒ Àmbit catalanoparlant

Finalment, pel que fa a l’àmbit territorial on es parla la llengua catalana, podem esmentar la publicació l’any 2011 de la Guia d’usos no sexistes de la llengua en els textos de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, elaborat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat i altres departaments i, també, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones. Aquesta guia, tal com s’afirma en la presentació, «vol ser una eina que faciliti la consulta i la resolució de dubtes pel que fa a l’ús d’estratègies i recursos lingüístics en els textos de l’Administració pública».

Tant la Generalitat de Catalunya com la Generalitat Valenciana disposen de guies d’ús del llenguatge igualitari a les administracions respectives. 

En l’origen d’aquesta publicació, cal assenyalar la tasca duita a terme pel Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), integrada per lingüistes i professors universitaris, que l’any 2010 va organitzar la jornada «Visibilitzar o marcar». A partir d’aquí, es va constituir un grup de treball encarregat d’analitzar l’aplicació pràctica dels criteris del llenguatge igualitari, que derivà en el document Acord sobre l’ús no sexista de la llengua. 

El grup de lingüistes GELA promou estudis diversos per integrar de manera natural i equilibrada les propostes sobre llenguatge igualitari en la llengua catalana.

Doncs bé, la Guia d’usos no sexistes desplega els principis generals sobre llenguatge igualitari establerts en l’Acord esmentat, tenint en compte que uns anys enrere, el 2005, la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Secretaria de Política Lingüística i l’Institut Català de les Dones, ja havia publicat els seus criteris lingüístics sobre llenguatge inclusiu en l’opuscle Marcar les diferències: la representació de dones i homes a la llengua.

Així mateix, hem de tornar a anomenar el grup GELA per destacar que a la pàgina web de la institució (http://www.gela.cat) hi ha disponible un apartat titulat «Repensar el gènere», en el qual hi ha una compilació de diversos articles i treballs, referits tant al català com al castellà, elaborats per lingüistes que analitzen l’aplicació pràctica del llenguatge igualitari des de la perspectiva d’integrar amb la màxima naturalitat les formes inclusives dins el sistema lingüístic.

Per la seva banda, la Generalitat Valenciana va publicar l’any 2009 el manual Igualtat, llenguatge i Administració: propostes per a un ús no sexista del llenguatge, adreçada al personal que treballa en aquesta administració amb el doble propòsit d’evitar l’ús sexista en els documents administratius i resoldre dubtes en les alternatives lingüístiques proposades.

A més, la pàgina web de la Generalitat Valenciana (www://gva.es) ofereix un apartat de compilació de guies i recursos de llenguatge inclusiu, mitjançant el qual s’accedeix, entre d’altres, als materials publicats per diverses institucions sobre aquesta qüestió.