Organització de les Nacions Unides (ONU)
La Declaració i Plataforma per a l’Acció de Beijing és una resolució adoptada l’any 1995 per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) amb l’objectiu fonamental de promoure la igualtat entre dones i homes. Si bé no fa cap referència explícita al llenguatge no sexista, sí que incideix en la necessitat d’eliminar la imatge estereotipada de les dones que poden oferir tant els mitjans de comunicació com les institucions.
La Declaració i Plataforma per a l’Acció de Beijing incideix que s’ha d’eliminar la imatge estereotipada de les dones.
De fet, és a partir de la Plataforma de Beijing que la Unió Europea incorpora la transversalització de gènere entre els seus principis. Així, l’article 3 del Tractat de la Unió Europea de l’any 2016 estableix que la Unió fomenta la igualtat entre dones i homes.
El concepte de transversalització suposa que la perspectiva de la igualtat de gènere s’ha incorporat en totes les polítiques i en totes les actuacions de la macroorganització europea. En resum, aconseguir la igualtat entre l’home i la dona s’ha convertit en un objectiu bàsic de la Unió.
UNESCO
En la 24a reunió de la Conferència General de la UNESCO de 1987 s’aprova la Resolució 14.1, en la qual es recomana «adoptar, en la redacció de tots els documents de treball de l’Organització, una política encaminada a evitar, en la mesura que es pugui, l’ús de termes que es refereixin explícitament o implícitament a un sol sexe, llevat que es tracti de mesures positives a favor de la dona».
L’any 1987 la UNESCO recomana evitar en els documents termes que es refereixin només al sexe masculí.
En la mateixa línia, la Resolució 109, aprovada el 1989 per la Conferència General de la UNESCO en la 25a reunió, convida a «b) continuar elaborant directrius sobre l’ús d’un vocabulari que es refereixi explícitament a la dona i promoure’n la utilització en els estats membres, i c) vetlar pel respecte d’aquestes directrius en totes les comunicacions, publicacions i documents de l’Organització».
Mentrestant, l’any 1991 s’elabora un fullet amb pautes o recomanacions per a la utilització d’un llenguatge no sexista a la UNESCO. Com a conseqüència de la bona acollida d’aquesta publicació, que inicialment només afectava el francès i l’anglès, s’adapta a diferents llengües.
Pel que fa a la llengua catalana, el 1992 la institució UNESCOCAT Centre UNESCO de Catalunya —actualment, CATESCO—, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, publica el document titulat Recomanacions de la UNESCO per a un ús no sexista del llenguatge, que continua sent plenament vigent tot i els anys transcorreguts i s’ha convertit en un material de referència per a qualsevol institució a l’hora de promoure l’ús del llenguatge inclusiu.
Més endavant, entre el 1991 i el 1993, la Conferència General va adoptar directrius que exigeixen l’ús de redaccions que es refereixin clarament als dos sexes i, cada vegada que sigui possible, l’ús de l’expressió «drets de la persona».
Les Recomanacions de la UNESCO per a un ús no sexista del llenguatge (1992) són un material de referència encara vigent.
Totes aquestes accions i decisions confirmen l’interès de la UNESCO per la igualtat de gènere i, concretament, la forta sensibilització amb el llenguatge igualitari, atès que, tal com s’afirma en les mateixes Recomanacions, el llenguatge no és només una eina de comunicació, sinó també un instrument que condiciona el pensament humà i determina la nostra visió del món.
Potser hi ha qui pensa que intentar alliberar el llenguatge de certs usos lingüístics sexistes equival a passar l’arada davant els bous, ja que el llenguatge, que reflecteix els prejudicis sexistes acumulats durant generacions, no canviarà fins que la igualtat de les dones amb els homes no se sancioni realment a la pràctica i, conseqüentment, els prejudicis sexistes que transmet el llenguatge vagin desapareixent progressivament. No obstant això, malgrat la dimensió conservadora que té i la càrrega tradicional que arrossega, el llenguatge, per la seva relació estreta amb el pensament, pot canviar gràcies a l’acció educativa i cultural, i influir positivament en el comportament humà i en la nostra percepció de la realitat. (Recomanacions de la UNESCO per a un ús no sexista del llenguatge) |
Referències declaratives en fòrums i organitzacions supranacionals
En la Conferència Mundial sobre Drets Humans organitzada per Nacions Unides a Viena el juny de 1993, el Fòrum de les Organitzacions No Governamentals (amb més de mil organitzacions d’aquest tipus) va adoptar una recomanació que insistia a eliminar qualsevol parcialitat a favor d’un sexe o altre i a substituir l’expressió drets de l’home per drets humans o drets de les persones.