Algunes eines disponibles a la xarxa
Òbviament, les possibilitats de treball en equip en línia van molt més enllà de la utilització del correu electrònic, bàsicament perquè aquest presenta carències com la impossibilitat d’assignar i fer seguiments de tasques, gestionar terminis, fites i recursos, mesurar l’avenç d’aquestes tasques o el nivell de dedicació i d’esforç, etc...
En l’actual paradigma tecnològic, internet estén la capacitat de treballar en equip amplificant-la i dotant-la de noves possibilitats
De la mateixa forma, un equip no pot considerar-se “2.0” pel mer fet de disposar d’un blog o un perfil a qualsevol xarxa social. Perquè sigui així, ha de tenir sistemes de treball basats en la col•laboració entre els seus membres i entre membres d’altres àrees o departaments. Incorporar aquest sistema de treball suposa que els processos interns canvien i que han d’estar sustentats per eines noves que facilitin la interacció i la participació, però que alhora serveixin per realitzar el seguiment de tasques i facilitin l’informe de resultats.
Igual que en el treball fora de línia, cada aplicació correspondria a una necessitat concreta i a una etapa del treball en equip, que es podrien classificar segons les categories següents (Velasco, 2011):
Treball en línia i gestió de comunitats
- Sistemes o aplicacions per generar opinions sota el model pluja d’idees, útils, sobretot, a l’inici del treball en equip.
- Sistemes que permeten el disseny de mapes mentals que ordenen els fluxos de les idees i les seves correlacions.
- Construcció de comunitats virtuals.
- Editors de textos col·laboratius en línia. Un mateix document, elaborat per diversos autors que permet la traça de cada incorporació i compartir notes i reflexions.
- Gestors de coneixement col·laboratiu tipus Wiki. El coneixement generat a partir de les aportacions de molts que s’autocorregeix i es retroalimenta.
Gestió de tasques i projectes
- Sistemes automàtics de notificació d’incidències, no conformitats i desajustos en el procés.
- Eines que inclouen gestions documentals i de tasques, fòrums de debat, notificacions i avisos per correu.
Telepresència
- Eines per realitzar videotrucades que permeten simultaniejar una presentació o mantenir una reunió entre individus físicament distants.
- Sistemes per muntar presentacions en línia, reunions o conferències.
La saviesa és un fenomen emergent en una xarxa.
Andrés Schuschny
A internet podem trobar tota mena d’eines que desenvolupen aquestes funcions ajudant a generar infinites possibilitats de treball en equip més enllà d’espais físics i convergències horàries. Aquesta nova dimensió del treball permet explotar el potencial de la suma de tots els membres i establir vincles amb individus d’altres grups, organitzacions o països, de manera que aportin valor al resultat final.