Omet navegació

Mètriques

Una de les dificultats per avaluar l’impacte i el resultat del treball en equip en la seva modalitat en xarxa és establir indicadors que permetin analitzar la seva eficiència objectivament i que mesurin els avantatges d’aquest estil de treball:

  • L’estalvi de temps.
  • La provisió d’aprenentatge organitzacional que s’actualitza constantment i evita l’obsolescència.
  • Evitar duplicitat d’esforços.

Com a exemple podem posar els indicadors proposats pel Programa Compartim, plataforma virtual de treball col•laboratiu e-Catalunya. Aquesta plataforma posa a l’abast dels col·laboradors eines per conversar sobre experiències laborals (blogs corporatius), debats entorn d’una qüestió (fòrums), la possibilitat de crear documents compartits (wikis), publicar fotos de l’activitat o agenda, etc. I, a més, conta amb un repositori on els participants poden publicar els continguts i documents que genera cada comunitat.

Indicadors d’activitat: es refereixen al procés de treball, referit al nivell de participació dels membres en les activitats de les comunitats. S’avaluen, per exemple, les hores de treball presencial i en línia, el nombre de participants, nombre d’intervencions, els horaris en què treballen, les eina que utilitzen, etc.

Indicadors de producció: compten el nombre de productes de coneixement elaborats i el nombre de consultes que fa d’aquests productes el col·lectiu al qual es dirigeixen.

Indicadors d’impacte: es refereixen a l’impacte que aquests productes tenen en l’organització. Com s’apliquen, on i amb quina finalitat.

Indicadors de qualitat: indicadors qualitatius que fan referència a la valoració que fa el col·lectiu dels productes generats en la seva comunitat, per exemple a través d’enquestes.

Programa Compartim: comunitats de pràctica en una Administració Pública. Jesús Martínez Marín. http://trabajocolaborativoenred.wordpress.com

Aquests indicadors no només orienten cap al resultat d’aplicació de la tecnologia, sinó que han de permetre avaluar els estalvis en costos i en temps.

Novament prenent com a marc el programa Compartim, veiem l’anàlisi de costos en una comunitat de pràctica d’educadors socials de centres penitenciaris (Graells, Soteras i Vives, 2009):