Omet navegació

1.1.- Obligació de relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les Administracions Públiques (article 14 de la LPAC).

Com ja s’ha dit, una de les novetats més importants de l’LPAC és que estableix l'obligació de relacionar-se amb les administracions públiques a través de mitjans electrònics, per a la realització de qualsevol tràmit d'un procediment administratiu, per a determinats subjectes, concretament els llistats en l’article 14.2 de l’LPAC, i que són:

  • Persones jurídiques.
  • Entitats sense personalitat jurídica.
  • Empleats de les administracions públiques per als tràmits i actuacions que realitzin amb elles per raó de la seva condició d'empleat públic.
  • Els que exerceixin una activitat professional per a la qual es requereixi col·legiació obligatòria, per als tràmits i actuacions que realitzen amb les administracions públiques en exercici de l'activitat professional.
  • Aquells que representin davant l’Administració un obligat a relacionar-se electrònicament amb aquesta.

El Consell General del Poder Judicial, a l'informe sobre l'avantprojecte de Llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques, de data 5 de març de 2015, ja va dir al respecte que la norma era criticable per presumir aquesta capacitat a les entitats sense personalitat jurídica en tot cas, quan la diversa tipologia d'aquestes, i el seu diferent objecte i activitat, no permetria arribar a aquesta presumpció en termes absoluts i indiscriminats (pensem, per exemple, en una comunitat de propietaris).

Pel que fa a les persones físiques, en principi, i com es va explicar, podran triar en tot moment si es comuniquen amb les administracions públiques per a l'exercici dels seus drets i obligacions a través de mitjans electrònics o no, la qual cosa, com s’ha analitzat ja, podrà ser modificada per aquelles en qualsevol moment.

En aquest sentit, els interessats que no estiguin obligats a rebre notificacions electròniques, podran decidir i comunicar en qualsevol moment a l'administració pública, mitjançant els models normalitzats que s'estableixin a aquest efecte, que les notificacions successives es practiquin o deixin de practicar-se per mitjans electrònics (article 41.1 LPACAP).

Per tant, malgrat la LPAC estableix que la notificació administrativa es practicarà preferentment, per mitjans electrònics, només existeix obligació a seguir aquesta via únicament, quan l'interessat estigui obligat a relacionar-se amb l'Administració electrònicament.