Omet navegació

UNITAT 2. LA PRÀCTICA DE LA NOTIFICACIÓ ELECTRÒNICA i LA NOTIFICACIÓ DEFECTUOSA

UNITAT 2.   

1.- Principals novetats introduïdes per la Llei 39/2015 al règim de notificacions.
2.- La pràctica de la notificació electrònica.
3.- Les notificacions defectuoses.
4.- Conclusions

L’Escola Balear d’Administració Pública, en qualitat d’òrgan contractant de l’elaboració d’aquests materials, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement, difon aquests materials sota una llicència creative commons reconeixement-no comercial-compartir igual.

Material elaborat per Juana Maria Servera Martínez 
Abril de 2020

INTRODUCCIÓ

Pertoca analitzar, en primer lloc, en aquesta unitat algunes de les novetats que introdueix la LPAC que afecten o tenen incidència, directament o indirectament, en el règim de les notificacions administratives.

En segon lloc, s'estudiarà la notificació electrònica i com ha de dur-se aquesta a terme per complir amb les previsions de la LPAC, la qual cosa farà que es posin de manifest diversos aspectes jurídics controvertits de la seva regulació.

Finalment, s'abordarà el règim de les notificacions defectuoses. La notificació dels actes administratius ha estat sempre una pedra a la sabata de les Administracions. Han generat moltíssima problemàtica a la pràctica, i de fet, no són pocs els actes administratius desfavorables als interessats que, per un defecte formal en la seva notificació, les Administracions no poden fer-los efectius. A més, la jurisprudència tradicionalment s'ha encarregat de recordar-nos que les obligacions envers una notificació correcta recauen en l'Administració productora de l'acte, i qualsevol defecte en la mateixa, encara que no tingui el seu origen en els propis òrgans administratius, li serà imputable a l'Administració, que és la que carregarà amb les conseqüències.

D'aquí la importància de què les Administracions notifiquin bé els seus actes i que hi quedi constància a l'expedient, ja que sobre elles recau la prova que han notificat correctament i també les conseqüències d'una mala notificació.