Omet navegació

2.7. Formalització de propòsits i regles de funcionament

És una declaració concreta i consensuada sobre la fonamentació de l’existència de la xarxa, els valors en què es basa i els objectius o metes que els membres consideren que s’han d’assolir. Tenir objectius i metes definits i clars és una condició bàsica per a l’èxit d’una xarxa. Però realment són poques les xarxes que es constitueixen i que des de l’inici ja hagin fixat els objectius. Poden sorgir ambigüitats i indefinicions i manca d’acord que modulen la xarxa, exclouen uns membres i n’integren d’altres.

Al principi és important regular com els integrants interaccionaran entre ells. Poden constituir-se unes «regles de joc» o regles bàsiques. Normalment, es refereixen als moments de contacte en les reunions o la gestió de la informació que es genera a la xarxa.

Alguns elements clau per conformar aquestes normes es poden referir a criteris sobre escoltar, debatre, plantejar preguntes de manera adequada, no interrompre, estar preparat per canviar, mostrar respecte, qüestionar les idees o declaracions i no les persones, no tenir comportaments que molestin els altres (racistes, sexistes, etc.), transmetre informació «cap a fora» quan la persona que l’hagi facilitada a la xarxa ho autoritzi, seguir i comunicar els acords de la xarxa (encara que no s’hagin compartit inicialment), etc.

Tan important com el propòsit acordat o comú i les regles o normes que el regulen és el desenvolupament de la cultura de treball a la xarxa. És important que sigui reconeguda, s’hi doni suport i es reforci.