Omet navegació

2.8.2. Eines per al treball col·laboratiu

Actualment, un dels principals avantatges que ofereix Internet és la possibilitat de treballar i fer tasques a distància. La informàtica en nigul permet la possibilitat de tenir arxius allotjats al web i accedir-hi des de qualsevol lloc. Això ajuda a estalviar (a les persones i a les organitzacions) temps i costs en l’execució de les seves tasques.

Però això no és tot, ja que moltes d’aquestes eines, a més d’emmagatzemar els documents al nigul, han anat facilitant l’accés als arxius i la informació a múltiples usuaris, de manera simultània, i no només per consultar, sinó també per afegir, comentar, sincronitzar, crear, editar i compartir amb altres.

Això s’ha conegut com treball col·laboratiu, que es constitueix com una tendència cada vegada més estesa en les organitzacions, especialment les més avançades. Una de les eines més populars per a aquest tipus de treball és Google Drive.

Els beneficis que aquestes eines ens ofereixen són importants:

  • Els arxius i altres recursos (agenda, projecte, mapa, etc.) poden ser consultats i editats en qualsevol moment.
  • Un mateix arxiu pot ser actualitzat per diversos usuaris alhora.
  • Els arxius poden ser oberts i editats des de qualsevol dispositiu que estigui connectat a Internet.
  • Normalment els documents es poden sincronitzar amb els dispositius mòbils que es fan servir.

Abans d’elegir una solució tecnològica per treballar col·laborativament, cal estudiar la que cobreix millor les necessitats, les exigències de seguretat i arxivament de dades; la possibilitat o no de treballar amb connexió a Internet; el pressupost (encara que hi ha moltes solucions gratuïtes), i les diferents eines col·laboratives que es necessiten (arxius, calendari, mapes, etc.).

Darrerament ja apareixen solucions col·laboratives unificades, en les quals s’ofereixen solucions globals per a les operacions de les empreses o les organitzacions, com ara Office 365 de Microsoft o Google App de Google.

Com a resum o conclusió, la infografia següent elaborada per Aula Planeta presenta les diferents eines per al treball o aprenentatge col·laboratiu.

Imatge

Infografia sobre eines de treball col·laboratiu d’Aula Planeta