1.1. Governança
Governança segons el diccionari de la RAE és:
1. f. Arte o manera de gobernar que se propone como objetivo el logro de un desarrollo económico, social e institucional duradero, promoviendo un sano equilibrio entre el Estado, la sociedad civil y el mercado de la economía.
Governança és el procés de pressa de decisions i la manera en que les decisions són implementades. Per això l’anàlisi de la governança es centra en les persones que estan implicades en la presa de decisions i en la seva implantació, així com en les estructures per implementar-les i per garantir un bon govern. Aspectes com una forta capacitat de lideratge i una visió estratègica amb unes institucions i uns instruments efectius units a una aproximació transparent i inclusiva a la governança, que garanteixi la participació ciutadana, són necessaris per generar i aplicar amb èxit reformes en les polítiques públiques.
A mesura que les societats assoleixen nivells de desenvolupament més alts, les demandes i expectatives dels ciutadans cap els governs tendeixen a augmentar i a tornar-se més complexes. Una bona governança és molt important pel desenvolupament econòmic, social i ambiental a llarg termini. La capacitat dels governs de treballar de manera eficaç i eficient depèn en gran mesura de les seves polítiques i la seva gestió. Està demostrat que una millor gestió pública, amb una idea de millora contínua, que vagi identificant tant les mancances i ineficiències com les oportunitats de millora, contribueix a augmentar la capacitat d’un govern per assolir els seus objectius.