Omet navegació

b) Determinar la Visió

La Visió respon a la pregunta:  Què volem ser?

El compromís de l’organització amb la societat i els ciutadans és el que es coneix com a Visió i assenyala cap on es dirigeix l’organització, i el que aspira a ser i fer i en quin temps pot fer-ho.

Per creure en les accions polítiques dels seus governants, els ciutadans han de poder sentir que, de qualque manera, poden controlar-los, i també als funcionaris que posen en pràctica les accions encomanades pels que governen.

Per això és necessari que els governants sàpiguen definir la filosofia de l’organització, els valors que aporten com a tal a la societat, que volen ser, on volen arribar i com ho aconseguiran.

La Visió és la capacitat de veure més enllà; significa visualitzar, imaginar el resultat final que es pretén assolir. El somni a llarg termini, el futur al que aspirem. Ha d’incorporar tant la visió de l’usuari extern com la de l’intern. Ha de ser assolible i real.

Una Visió Estratègica permet complir dues funcions molt importants:

  • Establir el Marc de Referència per definir i formalitzar la Missió, que estableix el criteri de la Planificació Estratègica.
  • Inspirar, motivar, integrar o moure a la gent perquè actuï i faci complir la raó de ser (Missió) de la Institució.

En la Visió Estratègica existeix coneixement de l’ambient extern, capacitat adaptativa, flexibilitat estructural i habilitat per conviure amb ambigüitats i canvis ràpids.

Sense Visió Estratègica es fa difícil establir un sentit de direcció futura i de definir objectius adequats a les circumstàncies.

Exemple de Visió i Missió:

Imatge

Quadre de Visió i Missió de l’empresa Houghtonintl http://www.houghtonintl.com/