Saltar la navegación

0. Introducció

Introducció

La gestió de projectes, o project management és un mètode de gestió que permet, d'una manera molt detallada i efectiva, planificar i executar projectes.

Aquest material s'ha dissenyat per ajudar qui gestioni els projectes o project manager a aplicar aquesta tècnica a cada una de les fases d'un projecte en l'àmbit públic.

S'ha dividit en 4 parts, coincidint amb els quatre mòduls del Curs de gestió de projectes en l'Administració pública:

  1. Introducció a la gestió de projectes en l'Administració pública (estratègia i selecció).
  2. Definició i organització del projecte.
  3. Planificació del projecte.
  4. Control, seguiment i acabament del projecte.

Les quatre parts en què es divideix aquest material estan diferenciades, però encadenades conformen el cicle de vida d'un projecte.

La primera és la fase de definició de l'estratègia i, després d'aquesta, la de la selecció del projecte. Aquesta fase és la més important, perquè no hi ha pitjor projecte que el que s'ha desenvolupat amb èxit però que quan acaba es veu clar que no s'havia d'haver començat. Per tant, el projecte ha d'estar alineat amb l'estratègia de l'organització.

La segona fase implica que, una vegada decidit el projecte que s'ha de desenvolupar, cal definir-lo amb detall i preparar l'organització (personal, recursos i processos) per a la seva gestió.

La tercera part del material, que es correspon amb la tercera fase important en el desenvolupament d'un projecte, és la planificació. És on hi ha més treball per al responsable o el gestor del projecte i el seu equip, i precisament és on les organitzacions dediquen menys temps, moltes vegades per falta de coneixements en gestió de projectes. Aquesta fase inclou l'estructuració del projecte en activitats, per exemple, amb la tècnica del mapa mental: establir la temporització de les activitats aplicant la tècnica del PERT i el GANTT. Inclou també l'anàlisi de riscs i la determinació del camí crític, clau per saber quines són les limitacions del projecte.

La quarta i darrera fase és la de l'execució i l'acabament del projecte. En aquesta fase es fa el projecte i s'hi inclou un sistema de seguiment i de control que permet conèixer a cada moment com es desenvolupa i si es compleix la planificació esperada. Inclou també l'acabament i el tancament del projecte, l'activitat que cal dur a terme, encara que de vegades no se li dona importància.

Tasques i cas pràctic

En la gestió de projectes és necessari aplicar algunes tècniques i mètodes que en aquest material es van presentant a nivell teòric, i que posteriorment s'aplicaran en exercicis pràctics. Aquests exercicis es plantejaran, des del principi, com una cadena d'activitats aplicades a un sol cas proposat per la persona participant. La idea és dotar qui gestioni projectes d'una guia pràctica que, sigui quin sigui el projecte per desenvolupar, pugui utilitzar el mateix document base.

Mòdul 1: Introducció a la gestió de projectes en l'Administració Pública

Aquest primer mòdul disposa de 5 apartats: índex de temes del mòdul:

  1. Què és un projecte. Models de gestió de projectes.
  2. Planificació estratègica i gestió de projectes.
  3. Selecció i cartera de projectes en l'àmbit públic.
  4. Gestió de processos i gestió de projectes.
  5. Gestió de persones en la gestió de projectes.

L'objectiu és introduir la persona participant en el Curs de gestió de projectes en l'Administració pública en les activitats prèvies necessàries per a l'èxit de la posada en marxa de la metodologia plantejada.