Saltar la navegación

Importància del procés de selecció de projectes

En la gestió de projectes en l'àmbit públic una de les fases clau és la de selecció del projecte. Si bé en una empresa privada els projectes recauen en una entitat amb un objectiu econòmic, per regla general, en l'àmbit públic l'objectiu sol ser social.

L'objectiu de les organitzacions públiques és aconseguir el benestar de la ciutadania, a curt, mitjà i llarg termini. Amb aquest «gran» objectiu es mouen les diferents organitzacions de nivell central, regional o local.

No obstant, de vegades un projecte es decideix dur a terme per altres objectius, o almenys aparentment, i fins i tot pot passar que la persona seleccionada per gestionar-lo no sàpiga realment quins criteris han estat els utilitzats per seleccionar-lo.

És aquesta precisament «l'obligació» de qui gestiona projectes professionals: indagar quins criteris, quins objectius, quina clientela té el projecte que se li adjudica. Aquesta fase és clau perquè el projecte tengui èxit. Amb l'excepció que ha de considerar-se, i és que un projecte reeixit no només és aquell que en finalitzar-se compleix amb la triple restricció en temps, cost i especificacions, sinó aquell que té èxit en el seu desplegament, en la seva posada en marxa i en la seva explotació.

«No hi ha pitjor fracàs per a qui gestiona projectes, que dur a terme grans esforços per complir en temps, costs i especificacions però comprovar que els objectius inicials s'han esvaït i el producte del projecte ja no és necessari.»