Saltar la navegación

Model UNE-ISO 21500: directrius per a la direcció i gestió de projectes

Si bé el model proposat per PMI (PMBOK) és la referència més seguida a escala mundial, l'any 2013 l'Organització Internacional de Normalització (ISO) va publicar la norma UNE-ISO 21500, elaborada per tal de servir de guia en l'aplicació de sistemes de gestió de projectes en les organitzacions.

Com sol passar amb les normes que publica ISO, tenia diverses predecessores, les normes alemanyes DIN 69901 i la DIN 2007, així com les britàniques BS 6079 i BS 15188.

Els models que s'han pres com referència per a l'elaboració de la UNE-ISO 21500 han estat, a més:

  • ICB versió 3.0 IPMA®
  • PMBOK ® Guide
  • PRINCE2 ®

La norma UNE-ISO 21500 disposa d'un esquema que es mostra a continuació i que pot observar-se que es presenta com a cíclic, pensant en les organitzacions que gestionen per projectes, o sigui, aquelles en les quals el producte o el servei que generen tenen forma de projecte. En aquests casos es planteja que l'inici dels projectes ha de passar per l'estratègia de l'organització, per posteriorment iniciar el cicle de vida del projecte, des dels processos de la mateixa organització.

Quant a l'esquema d'àrees de gestió de projectes, el de la norma UNE-ISO 21500 és pràcticament idèntic al del PMBOK ja comentat.

fig 2

És interessant aquest esquema, ja que en l'àmbit polític una de les claus d'èxit és el plantejament estratègic de legislatura i l'encaix que aquest ha de tenir a escala tècnica en les organitzacions públiques.