Saltar la navegación

Quin és el teu hemisferi predominant?

Sens dubte no hi ha un resultat millor que d'altres. A més, no sempre tenim la mateixa proporció “d'hemisferi predominant”, per l'època que estiguem passant o per l'evolució que hàgim anat seguint en el nostre aprenentatge.

Quelcom en què sembla que hi ha un cert consens és el fet que els dos hemisferis són necessaris, ja que un desenvolupa la creativitat i l'altre l'ordre lògic. És necessari, per a qualsevol acció que se'ns presenti, tant personal com professional o empresarial, el pensament creatiu, amb vista a plantejar totes les possibles solucions, primer, per després, gràcies al pensament lògic, dur a terme l'acció en l'ordre més adequat. Per tant, creativitat i lògica sembla que són aspectes complementaris però necessaris en qualsevol projecte o solució a un problema o repte que ens plantegem.

En el món professional i empresarial és interessant tenir en compte aquestes diferències, ja que un grup de treball, un equip directiu, els socis d'una empresa, en equip estratègic, han de comptar sempre amb persones que tenguin diferents hemisferis predominants, essent el dret essencial.

Les psicòlogues Maria Jayme i Victoria Sau, en el seu llibre Psicologia diferencial del sexo y el género, analitzen les diferències de pensament entre persones de diferent gènere. Encara que les diferències són poques, sembla que les dones tenen una tendència a ser més creatives, a plantejar totes les possibilitats abans de generar un judici sobre alguna cosa.

És interessant que, a més, la morfologia del cervell també tengui diferències, unes diferències que fan pensar que els lòbuls responsables de les emocions, de la creativitat, són més grans que en els homes. A més de tenir un considerable nombre més gran de fibres al còrtex, que uneixen els dos hemisferis i per tant ajuden a «saltar» d'un lòbul a l'altre, d'un hemisferi a l'altre. Amb això, sembla que és absolutament imprescindible ser conscients que en general les dones tenen més possibilitats a l'hora d'innovar, per exemple. En el cas dels homes, predomina el pensament lògic, la responsabilitat de l'hemisferi esquerre del cervell. Un pensament indispensable en el moment d'implantar, desenvolupar, dur a terme un procés o projecte, en l'ordre d'accions adequat. Per exemple.

A escala individual, també es poden aconseguir canvis en el cas de tenir un pensament predominant. Per exemple, en el cas de tenir un pensament lineal o lògic, amb l'hemisferi esquerre responsable, es pot forçar l'ús de mètodes creatius abans de prendre una decisió. Per exemple, el mapa mental és una eina que veurem més endavant i que força la creativitat. Una tempesta d'idees pot ser també útil. Si passa el contrari, el diagrama d'interrelacions pot ser interessant per triar l'ordre lògic i òptim.

Plantejau-vos a continuació quina és la vostra decisió en aquest àmbit que comentam:

  1. Creis que hauríeu de forçar un pensament complementari al que teniu de manera innata?
  2. Quina eina utilitzareu per compensar la vostra manera de pensar?
  3. En el vostre equip hi ha persones amb diferents hemisferis predominants?
  4. Intentareu compensar els equips perquè hi siguin presents els dos hemisferis?

En la gestió de projectes han de gestionar-se persones, i els rols han d'estar identificats i gestionats; per això és important dominar l'anàlisi d'hemisferis i entendre que no només som diferents, sinó que el procés de generació d'idees, de pensament, també pot ser diferent.