Omet navegació

7. Apoderaments

La Llei 39/2015 preveu que les persones interessades puguin actuar davant les administracions públiques per mitjà de representant i estableix, com una de les formes d’acreditar aquesta representació, l’apoderament apud acta efectuat per compareixença presencial o electrònica.

A més, estableix l’obligació que cada Administració pública disposi d’un registre electrònic general d’apoderaments, que ha de ser interoperable per permetre a totes les administracions públiques consultar els apoderaments.

Els apoderaments que s’inscriguin en aquests registres poden ser de tres tipus diferents segons l’àmbit sobre el qual es permet actuar a l’apoderat:

  • Davant qualsevol administració i per a qualsevol actuació administrativa.

  • Davant administracions concretes i per a qualsevol actuació administrativa.

  • Només per a tràmits o procediments específics d’una administració concreta.

Si una persona vol que algú la representi o pugui actuar en nom seu en algun dels tres casos presentats, ho pot fer de qualsevol de les tres formes següents:

  • Telemàticament: l’apoderament apud acta es pot atorgar per compareixença electrònica en la seu electrònica corresponent, fent ús dels sistemes de signatura electrònica previstos legalment.

  • Presencialment (només en el cas de persones físiques no obligades a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques).

  • L’apoderament apud acta es pot atorgar per compareixença personal del poderdant o de l’apoderat, si disposa d’un poder notarial; en el cas de les del poderdant, a les oficines d’assistència en matèria de registres. A més dels apoderaments apud acta, es poden inscriure en el Registre Electrònic d’Apoderaments els poders notarials. Aquesta inscripció es pot fer tant telemàticament com presencialment i requereix la validació prèvia. L’atorgament d’un apoderament es fa des del Registre Electrònic d’Apoderaments de l’Administració General de l’Estat:

https://sede.administracion.gob.es/apodera/home.htm

clave