Omet navegació

5.3 Procediment

Com ja s’ha dit, el procediment s’inicia mitjançant la presentació d’una sol·licitud per part de la persona interessada.

A aquesta sol·licitud s’ha d’especificar l’organització internacional, entitat o govern que desenvolupa el programa o la missió de cooperació internacional; el període temporal pel qual se sol·licita la comissió i si es demana percebre les retribucions corresponent al lloc d’origen des del qual s’ha de produir la comissió, o bé, pel contrari, si es tracta d’una comissió retribuïda.

A més a més, les persones interessades han d’adjuntar la documentació següent:

a) Un certificat emès per l’organització internacional, entitat o govern que desenvolupa el programa o la missió de cooperació internacional en el qual s’ha de fer constar: la designació de la persona que sol·licita la comissió de serveis, el període durant el qual ha de desenvolupar el projecte, el programa o la missió i si aquesta és retribuïda o no al seu càrrec.

b) Un pla de feina del funcionari que sol·licita la comissió en què constin les funcions que ha de desenvolupar.

c) Una còpia del programa, del projecte o de la memòria de la missió de cooperació que es pretén desenvolupar.

d) Un certificat emès per l’òrgan corresponent que deixi constància de l’atorgament per part de l’Administració d’una subvenció per desenvolupar el programa, projecte o missió, o bé una còpia acarada de la resolució mitjançant la qual li ha estat concedida. En el supòsit que s’hagi sol·licitat una subvenció i en el moment en què se sol·liciti la comissió no s’ha resolt la convocatòria, s’ha d’adjuntar una còpia acarada de la sol·licitud i la còpia de la convocatòria publicada en el butlletí o diari oficial corresponent.

En cas que el finançament provengui de la formalització d’un instrument de col·laboració amb una Administració pública, s’ha d’adjuntar una còpia acarada d’aquest instrument (conveni, protocol, etc.).

La persona interessada pot adjuntar també un informe emès per la secretaria general de la conselleria en què es trobi adscrit el lloc de feina que ocupa. Aquest informe s’ha de pronunciar sobre la conveniència de concedir la comissió de serveis i la incidència en el servei o la unitat a la qual es troba adscrita la persona interessada. L’informe també ha d’especificar la conformitat o la disconformitat en la percepció de les retribucions amb càrrec al lloc de feina des del qual s’ha de produir la comissió en el supòsit que així ho hagi sol·licitat el funcionari. Si la persona interessada no adjunta aquest informe ha de ser requerit d’ofici per la Direcció General de Funció Pública.

Si l’informe és desfavorable, quant a la conveniència de la concessió de la comissió de serveis o pel que fa a la incidència en la prestació de serveis, se n’han d’especificar les raons motivadament. En aquest cas, no es pot concedir la comissió de serveis a la persona interessada. En cas que l’informe determini únicament la disconformitat quant a la percepció de les retribucions amb càrrec a l’Administració de la CAIB, no pot ser concedida la comissió de serveis tret que la persona interessada manifesti per escrit que, finalment, la retribució serà percebuda a càrrec de l’organització internacional, el govern o l’entitat promotora del projecte, del programa o de la missió de cooperació internacional.

Com ja s’ha dit, per determinar l’existència de l’interès de l’Administració de la CAIB en el desenvolupament del projecte, programa o missió de cooperació internacional, la Direcció General de Funció Pública ha de sol·licitar un informe a la Direcció General de Cooperació.

La Instrucció de 16 d’agost de 2010 determina que, en el cas de desenvolupament de projectes o programes per part d’organitzacions no governamentals de les Illes Balears, s’entén que són d’interès de l’Administració de la CAIB quan concorren acumulativament aquests requisits:

a) Que l’ONG estigui constituïda legalment, amb capacitat jurídica i d’obrar, no tengui ànim de lucre i tengui seu a les Illes Balears. S’entén que l’entitat té seu a les Illes Balears quan es troba inscrita en el Registre d’Associacions de les Illes Balears.

b) Que el projecte de cooperació internacional es desenvolupi en algun dels països empobrits d’acord amb les prioritats geogràfiques definides en el Pla director de la cooperació de les Illes Balears vigent.

c) Que el projecte, el programa o la missió de cooperació internacional es trobi finançat per part de la conselleria competent en matèria de cooperació per al desenvolupament o per qualsevol altra Administració territorial de la CAIB, mitjançant l’atorgament de subvencions o la formalització d’instruments de col·laboració.

d) Que la implantació i l’execució del projecte de cooperació internacional es trobi sotmès a un sistema de seguiment i comprovació per part de l’Administració de la CAIB previst en la normativa sobre concessió de subvencions.

En el cas de desenvolupament de projectes o programes per part d’organitzacions no governamentals de caràcter estatal o internacional, s’entén que són d’interès de l’Administració de la CAIB quan concorren acumulativament aquests requisits:

a) Que la ONG estigui constituïda legalment, amb capacitat jurídica i d’obrar i no tengui ànim de lucre.

b) Que el projecte de cooperació internacional es desenvolupi en algun dels països empobrits d’acord amb les prioritats geogràfiques definides en el Pla director de la cooperació de les Illes Balears vigent.

c) Que el projecte, el programa o la missió de cooperació internacional es trobi finançat per part de l’Administració General de l’Estat, l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al desenvolupament o per qualsevol altra Administració territorial de l’Estat, mitjançant l’atorgament de subvencions o la formalització d’instruments de col·laboració.

d) Que la implantació i l’execució del projecte de cooperació internacional es trobi sotmès a un sistema de seguiment i comprovació per part de l’Administració General de l’Estat previst en la normativa sobre concessió de subvencions.

Durant la instrucció del procediment, i a l’efecte de determinar l’interès de la CAIB, la Direcció General de Cooperació pot requerir a la persona interessada que aporti els documents que siguin necessaris.

La Instrucció de 16 d’agost de 2010 disposa que —un cop instruït l’expedient i amb la proposta prèvia del director general de Funció Pública i l’informe emès per la Direcció General de Cooperació— la consellera d’Innovació, Interior i Justícia ha de dictar la resolució corresponent, que ha de ser notificada a les persones interessades. Malgrat això, s’ha de tenir en compte que la Resolució de la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat de 24 de febrer de 2021, per la qual es deleguen competències en matèria de gestió de personal (BOIB núm. 31, de 04/03/21), estableix la delegació per resoldre aquest tipus de procediments en la persona titular de la direcció general competent en matèria de funció pública.

Quan la resolució autoritza una comissió de serveis per dur a terme una missió de cooperació internacional, ha de determinar expressament el període temporal durant el qual s’autoritza i si el funcionari ha de percebre les retribucions corresponents al lloc de procedència o al lloc que ha d’ocupar en comissió de serveis.

En el supòsit que l’organització internacional, l’entitat o el govern estranger es faci càrrec de les retribucions, durant el període temporal de la comissió de serveis no es percebran retribucions amb càrrec a l’Administració de la CAIB i la persona interessada ha de ser donada de baixa en el règim de previsió social que correspongui.