Omet navegació

A) La coma explicativa

La coma serveix per formar oracions de relatiu explicatives, és a dir, oracions introduïdes per un pronom relatiu, les quals fan alguna mena d'aclariment sobre l'antecedent. Per tant, podem relacionar aquest ús de la coma amb el dels incisos, perquè, de fet, l'explicativa no deixa de ser un tipus d'incís. Per contra, si el pronom que no du coma, s'originen oracions de relatiu especificatives.

Les oracions de relatiu explicatives s'escriuen:

a) Entre comes, si l'explicació o aclariment se situa a l'interior del text. En relació amb aquest ús concret, hem de recordar-nos sempre d'escriure la coma de tancament.

b) Només amb una coma, si l'explicació o aclariment se situa al final del text.

Nota afinada número 1: pronoms relatius

Els pronoms relatius substitueixen un element (normalment, un nom) ja aparegut en l'oració principal, el qual és conegut com a antecedent. Les formes de relatiu són les següents:

Formes invariables

Formes variables

Formes neutres

que , què, qui, on

el qual , la qual, els quals, les quals

la qual cosa , cosa que, fet que

Nota afinada número 2: la coma explicativa diferenciadora i el relatiu que

Com s'ha dit, les oracions de relatiu que se separen de la principal per una coma o dues introdueixen una explicació o un aclariment respecte a l'antecedent. Aquesta idea complementària es fa especialment evident en el cas del relatiu que, el qual aporta a la frase un significat completament diferent segons si s'escriu amb coma o sense. En aquest sentit, basta recordar-nos del doble sentit de les frases que ens han servit per reflexionar en la introducció del material...

Altrament, el pronom que és fàcilment identificable en el text perquè es pot substituir per alguna de les formes del relatiu compost (el qual, la qual i els plurals respectius), tot depenent de la concordança amb l'antecedent nominal.

Consegüentment, per matisar o aclarir el significat d'un element del text podem utilitzar els pronoms relatius acompanyats de la coma; a més, si escrivim el pronom que -d'utilització molt freqüent, d'altra banda-, l'acompanyarem de coma o no segons la intencionalitat que vulguem donar al discurs. Com en la tria d'una cançó o una altra segons el nostre humor, el nostre estat anímic...

Un, dos... provant, provant!

1A)

El mandat natural dels diputats al Parlament, que van ser elegits el dia 24 de maig de 2015, finalitza el 24 de maig de 2019.

1B)

El mandat natural dels diputats al Parlament que van ser elegits el dia 24 de maig de 2015 finalitza el 24 de maig de 2019.

2A)

L'espai geogràfic en què es pretén actuar amb el projecte que s'ha presentat és la zona del municipi de Lloseta que ha estat històricament un dels centres principals de l'activitat industrial a l'illa de Mallorca.

2B)

L'espai geogràfic en què es pretén actuar amb el projecte que s'ha presentat és la zona del municipi de Lloseta, que ha estat històricament un dels centres principals de l'activitat industrial a l'illa de Mallorca.

3)

El mandat natural dels diputats al Parlament, els quals van ser elegits el dia 24 de maig de 2015, finalitza el 24 de maig de 2019.

Què repassam? (3)

Recordem la necessitat d’escriure la coma de tancament en les oracions explicatives situades a l’interior de text —la coma d’obertura, ja la donam per suposada. Aquestes oracions, de fet, funcionen com un incís.