Omet navegació

B) Incisos

La coma serveix per delimitar incisos, els quals s'escriuen:

a) Entre una coma d'obertura i una de tancament, si l'incís se situa enmig de la frase. En relació amb aquest ús concret, hem de recordar-nos sempre d'escriure la coma de tancament, un oblit o un descuit aquest que sol produir-se amb freqüència, sobretot en casos de fragments llargs.

b) Només amb una coma, si l'incís se situa en posició inicial o final de la frase.

És important retenir el cas dels incisos, perquè és molt habitual en la redacció de texts.

Nota afinada número 1: què és un incís

Per entendré bé aquest ús tan habitual de la coma, convé recordar que un incís és una explicació o un aclariment complementaris de la resta del text o frase.

Més endavant, en referir-nos a altres usos de la coma i, també, als parèntesis i guions llargs, tornarem a parlar del concepte incís, que és molt genèric, d'altra banda.

Nota afinada número 2: seqüència autònoma i mobilitat

Reprenent la «Nota afinada» anterior, afegirem que en parlar d'incís ens referim a una seqüència de paraules que funciona de manera autònoma respecte a la resta del text o frase. Això vol dir que, d'una banda, l'incís té sentit en si mateix, però, de l'altra, que se'n pot prescindir sense que aquesta omissió afecti el sentit general del text o frase.

Així mateix, la dita «autonomia» de l'incís s'ha de relacionar amb el fet que, depenent de l'estil o de la intenció del redactor, puguem situar-lo generalment a inici, a mitjan o a final de frase.