Omet navegació

DEFINICIÓ DE L'ESTRUCTURA DE DESGLOSSAMENT DEL TREBALL (EDT)

L'estructura de desglossament del treball (EDT) és una descomposició jeràrquica, basada en lliurables, dels lliurables i de tot el treball que cal fer en el projecte per aconseguir-los. A diferència del diagrama de seqüència, en l'EDT s'ha d'especificar el treball, així com tots els lliurables.

Les característiques més importants de l'EDT són:

  1. L'EDT té múltiples nivells de jerarquia. Cadascun dels elements de l'EDT es poden anar dividint en d'altres, afegint un nivell més a l'EDT.
  2. Una EDT de més de quatre nivells no és manejable; se sol treballar amb tres nivells i en projectes grans amb un màxim de quatre:
    • El primer nivell correspon al projecte.
    • Als elements del segon nivell se'ls sol denominar comptes de control, perquè serveixen per dur un control del projecte a alt nivell.
  3. Cada nivell de l'EDT inclou exactament el 100 % del treball i lliurables del projecte. En l'EDT no ha de figurar res que no sigui estrictament necessari per aconseguir els lliurables del projecte.
  4. Els elements de l'EDT es codifiquen de manera que cada element tengui un codi únic i que del seu codi se'n dedueixi la posició en l'estructura.

La representació dels lliurables en forma d'EDT ens dona la base per poder iniciar l'elaboració de l'EDT definitiva. Seguint amb l'exemple anterior, cream una EDT a partir dels lliurables, agrupant-los en dos nivells (suficient per a un projecte senzill):

Els criteris per agrupar els elements en una EDT són múltiples, i es pot adoptar un criteri diferent per a cada nivell. Se sol agrupar per:

  • Temps, amb cada una de les etapes del projecte (inici, planificació, cada una de les fases d'execució i el tancament).
  • Lliurables o grups de lliurables.
  • Proveïdors o departaments que fan el treball.
  • Tipus de treball.

L'estructura de l'EDT la defineix el cap de projecte; per exemple, es pot fer un segon nivell per temps, un tercer nivell per grups de treball i un quart amb els paquets de treball necessari per crear els lliurables, juntament amb els lliurables en el mateix nivell.

Les tasques no figuren en l'EDT, encara que totes les tasques d'un projecte depenen d'un element de l'EDT, no s'hi representen. Les tasques es detallen en el cronograma i es gestionen a part. Tant l'esforç dedicat (en temps i diners) com l'avenç de la tasca (el percentatge de tasca completada) es van reportant a cada element de l'EDT amb l'ajuda d'aplicacions informàtiques.