Omet navegació

4.2 La jubilació anticipada als 64 anys

Aquesta modalitat de jubilació es va implantar com a mesura de foment de l’ocupació. Permet la jubilació als 64 anys sense l’aplicació de coeficients reductors per edat, és a dir, amb els mateixos drets econòmics que tendria la persona interessada si accedís a la pensió de jubilació amb l’edat ordinària.

L’article 58 del Conveni Col·lectiu del Personal Laboral de l’Administració de la CAIB preveu aquesta modalitat de jubilació. 

La Llei 27/2011, d’1 d’agost sobre actualització, adequació i modernització del Sistema de Seguretat Social, va derogar aquest tipus de jubilació amb efectes de dia 1 de gener de 2013. No obstant això, es manté, en determinats supòsits. I pel que fa al personal laboral de l’Administració de la CAIB es manté per aquelles persones que accediren a la jubilació parcial amb un 75 % de reducció de la jornada. 

Els requisits que ha de complir la persona treballadora que es vol jubilar en aquesta modalitat són:

  • Haver cotitzat un període mínim de quinze anys (carència genèrica), del quals al manco dos anys (carència específica) han d’estar compresos dins dels quinze anys immediatament anteriors al moment en què es genera el dret a la pensió.
  • Sol·licitar-ho, amb no menys de dos mesos d’antelació a la data de compliment de l’edat de 64 anys. Aquesta circumstància s’ha d’acreditar mitjançant un certificat de naixement o una fotocòpia degudament compulsada.

La quantia de la pensió es determina aplicant a la base reguladora el percentatge que correspongui en funció als períodes de cotització que acredita la persona interessada d’acord amb la legislació vigent el 31/12/2012.

La jubilació es troba condicionada a què es contracti simultàniament a un altra persona inscrita com a persona desocupada en la corresponent Oficina d’Ocupació. Aquesta contractació ha de ser per un període mínim d’un any.

Pel que fa al contracte de la persona substituta s’ha de dir que:

  • Ha de complir els requisits i condicions exigits per la normativa específica de la modalitat de contractació escollida. Aquesta pot ser qualsevol de les estipulades legalment, tret de la contractació a temps parcial i la contractació eventual per circumstàncies del mercat, acumulació de tasques o excés de comandes.
  • Ha de tenir una durada mínima d'un any.
  • S'ha de formalitzar sempre per escrit i ha de constar-hi el nom del treballador a qui se substitueix.
  • S'ha de registrar a l'oficina d'ocupació corresponent.

Com s’ha dit, la jubilació voluntària als 64 anys només es concedeix a les persones que, prèviament, s’han acollit a una jubilació parcial. Quan es concedeix una jubilació parcial, es formalitza un contracte de relleu amb una altra persona (rellevista). L’Administració de la CAIB, quan una persona jubilada parcialment al 75 % és vol acollir a la jubilació voluntària als 64 anys, ofereix una novació del contracte a la persona rellevista. Aquesta novació, l’acceptació de la qual és voluntària, consisteix en modificar el contracte de relleu per un contracte d’interinitat per una durada d’un any i a jornada completa. Així ho preveu l’article 64 del Conveni Col·lectiu:

La persona substituta ha d’estar inscrita com a desocupada en l’oficina d’ocupació, a excepció que es tracti de personal amb contracte de relleu, al qual s'amplia la jornada a temps complet com a conseqüència d’accedir la persona jubilada parcial a la que substitueix a la jubilació anticipada als 64 anys.

Per acabar, s’ha de dir que a l’Administració de la CAIB aquest tipus de jubilació és residual i, en la pràctica, a extingir, ja que la jubilació parcial al 75 % no és d’aplicació des de l’1 de gener de 2019.