Omet navegació

b. Comunicació escrita enfront de comunicació oral

En les situacions de teletreball la manera en què ens comuniquem té més importància que no pas quan treballem amb presència física en l’espai de treball compartit. Triar bé si ens comuniquem per escrit o bé oralment, a través d’una trucada de telèfon, missatge de veu o videotrucada facilitarà la comprensió i l'entesa que desitgem.

Decidir el millor mitjà de comunicar-nos requereix claredat en l’objectiu de la comunicació.

Una bona comunicació es compon de les dosis adequades de llenguatge verbal i no verbal. Cap és més important que l'altre en el marc de la comunicació personal. Tots dos es complementen i es reforcen.

En línies generals, podríem dir que el llenguatge verbal:
- Es transmet de manera totalment conscient.
- Es refereix al que diem i la manera d'expressar-nos amb l'idioma que utilitzem.
- Es compon d’arguments, raons que donen suport a aquests arguments, lògica en què es basen les raons, fets, opinions, exemples, etc.

Mentre que el llenguatge no verbal:
- En gran mesura, es transmet de manera inconscient.
- Es refereix a les expressions naturals o apreses (socials) del cos.

Tenint presents aquests aspectes es pot afegir que la comunicació escrita té els mateixos elements que el llenguatge verbal i facilita la construcció entenedora del missatge que es vol comunicar, atès que permet la construcció, la reflexió i la correcció d’allò que es vol transmetre. No obstant això, la comunicació escrita no disposa de la informació que percebem amb el llenguatge no verbal, així que no conté elements subtils que afegeixen i aporten informació.

Recordeu que en les jornades en què estigueu teletreballant us comunicareu, majoritàriament, per escrit o bé oralment per telèfon, missatge de veu o videotrucada. Pensar, abans de qualsevol comunicació, quina és la millor manera de comunicar-vos serà bàsic perquè hi hagi una bona comprensió i entesa entre les persones amb qui col·laboreu.

Així doncs, saber decidir si és més convenient comunicar quelcom per escrit o bé fer-ho oralment ens permet concretar el mitjà de comunicació més eficaç, com veurem en l’apartat següent.