Omet navegació

iii. Distraccions

A l’hora de delimitar l’espai de treball és important tenir present quines poden ser les distraccions que ens trobarem. Així com en l’espai de treball presencial hi ha un seguit d’elements que ens desenfoquen de les tasques que realitzem, en el nou espai per teletreballar ens n’hi trobarem de nous; conèixer i minimitzar aquestes noves distraccions ens facilitarà la generació de noves rutines productives i l’ús del temps amb eficiència.

Hi ha estudis que demostren que reduir les distraccions facilita gestionar millor la força de voluntat a l’hora d’executar accions, ajornant la satisfacció immediata i perseverant en l’execució del comportament, que ens conduirà a assolir l’objectiu definit prèviament. Així doncs, és convenient prendre consciència d’allò que ens distreu o desenfoca del que volem fer i cercar les maneres d’evitar les distraccions o de minimitzar-les.

Si compartim l’espai de teletreball amb altres persones, cal que aquestes siguin coneixedores del nostre horari de treball i que puguin saber en quins moments necessitem concentració i enfocament, per facilitar que ens centrem en una sola tasca i evitar treballar en múltiples tasques. Fer tasques de manera simultània no és productiu. Tot i que puguem sentir satisfacció en la realització perquè pensem que hem estat molt productius, sembla que realment és només una il·lusió. Ara bé, en els casos en els quals les tasques que s’han de fer són simples, repetitives i estan relacionades entre si, sembla que fer diverses tasques alhora sí que pot ser productiu.

Recordeu que si treballeu en un espai compartit amb altres persones, caldrà posar límits i acordar els moments en els quals necessiteu que no us distreguin. Si teletreballeu des de casa, fer visibles els horaris de teletreball i explicar a la família, o persones amb qui conviviu, les franges en què no estareu disponible, en quins moments necessiteu concentració i us cal la seva col·laboració per evitar interrupcions, distraccions o sorolls, serà convenient per fer-vos més senzill adquirir noves rutines.