Omet navegació

d. Comunicacions en l’entorn del teletreball

Com ja hem comentat, la comunicació assertiva permet que ens comuniquem de manera clara, ràpida i concisa amb les altres persones, de manera que el missatge que es vol transmetre es pugui entendre sense distorsions.

En l’entorn del teletreball assolir una comunicació assertiva i eficient requereix tenir present alguns aspectes:

  • Cal comunicar amb claredat, i fer servir una bona gramàtica i ortografia.
  • El fet que no hi hagi presència física requereix tenir en compte el respecte cap a l’altra persona i el seu context de treball.
  • La gestió de la informació implica capacitat per sintetitzar i facilitar que el missatge sigui rebut i entès.
  • La persona que teletreballa està disponible i activa encara que no sigui físicament al lloc de treball habitual.
  • Decidir el mitjà més adient per fer que les comunicacions siguin eficients i adequades a l’objectiu que es pretén tenint presents les altres persones és bàsic.

En el procés d’implantar el teletreball, la persona pot requerir una comunicació més freqüent al principi, cosa que és recomanable perquè les persones que col·laboren siguin conscients de la presència de qui teletreballa, tot i que d’una manera diferent.

Recordeu que els dies que treballeu a distància podreu dir bon dia als companys i companyes des del vostre entorn virtual, i així permeteu que recordin que esteu disponibles i treballant tot i que no us vegin a l’espai comú de treball.

A mesura que s’instaura la nova forma de treballar es generen noves dinàmiques entre les persones i equips, en què es combina amb eficàcia la comunicació presencial i la connexió virtual.

Cal tenir en compte en la planificació de les reunions d’equip les jornades en què hi ha persones que teletreballen per fixar el dia en què totes són físicament a l’espai comú de trobada.

Sempre que les altres persones amb qui es treballa en col·laboració coneguin el nostre pla de treball, serà més fàcil gestionar les tasques que requereixin coordinació. Així mateix, que la informació amb què treballem estigui a disposició de totes les persones facilita que es pugui treballar en línia i tenir accés als documents de treball actualitzats.

En les ocasions que calgui reunir-se amb alguna persona i que no es pugui fer presencialment en un lloc comú, es pot substituir la trobada presencial amb una trucada o videotrucada.

Recordeu que, més enllà de la realització de les tasques i les comunicacions amb les persones amb les quals col·laboreu, també és convenient que, tot i no ser presencialment a l’espai de treball comú, mantingueu contacte amb els companys i les companyes per tenir cura de les relacions professionals i personals que s’hi estableixen.