Omet navegació

1.3. Expedient de contractació en contractes menors

Per motius d’eficiència i agilitat, la normativa reguladora dels contractes del sector públic sempre ha previst la possibilitat d’adjudicar directament determinats contractes la quantia dels quals sigui inferior a certs llindars: són els denominats contractes menors. Amb l’LCSP han descendit els llindars de quantia i s’han incorporat nous requisits per poder subscriure contractes menors, amb l’objectiu d’evitar que amb l’ús indegut d’aquesta modalitat de contractació s’eludeixin els requisits de publicitat, transparència i concurrència propis dels procediments d’adjudicació, especialment mitjançant fraccionaments il·lícits de l’objecte.

Així, amb l’LCSP es consideren contractes menors els contractes d’obres el valor estimat dels quals sigui inferior a 40.000 € i els contractes de serveis i subministraments el valor estimat dels quals sigui inferior a 15.000 €. En el TRCLSP s’establia un import (amb l’IVA exclòs) inferior a 50.000 € per als contractes d’obres, i a 18.000 € en la resta de casos.

Com a novetat, s’han d’incorporar a l’expedient, a més de la factura i l’aprovació de la despesa, ja exigits en el TRCLSP, un informe de l’òrgan de contractació en què es justifiqui motivadament la necessitat del contracte i la no-alteració de l’objecte amb la finalitat d’evitar l’aplicació dels llindars descrits en el paràgraf anterior.

Dit d’una altra manera: ha de quedar reflectit que els contractes menors responen a necessitats puntuals i que no es fracciona l’objecte d’un contracte la quantia del qual superi els llindars en diversos contractes menors amb l’objectiu d’eludir el procediment d’adjudicació.

No obstant això, no serà necessària aquesta justificació en aquells contractes el pagament es verifiqui mitjançant el sistema de bestretes de caixa fixa o un altre similar per a fer pagaments menors, sempre que el valor estimat del contracte no sigui superior a 5.000 euros.

D’altra banda, quan es tracti d’un contracte menor d’obres, s’exigeix el pressupost de les obres, sens perjudici que hi hagi d’haver un projecte d’obres i la supervisió corresponent, quan les normes aplicables ho requereixin.

A més, s’estableix l’obligatorietat de publicar informació relativa als contractes menors en el perfil de contractant, almenys trimestralment, excepte aquells el valor estimat dels quals sigui inferior a 5.000 €.

Els contractes menors no poden tenir un termini de durada superior a un any, i no poden ser objecte de pròrroga.