Omet navegació

2.2.3. Fase de resolució

D’acord amb l’LCSP, el procediment d’adjudicació es pot resoldre de tres maneres:

  • Resolució d’adjudicació i formalització posterior del contracte, que és la forma normal de terminació del procediment d’adjudicació.
  • Decisió de l’òrgan de contractació de no adjudicar-lo o formalitzar-lo.
  • Desistiment.

La resolució d’adjudicació ha de ser motivada i s’ha de notificar a tots els candidats i licitadors, i s’ha de publicar en el perfil de contractant. En cas que el contracte sigui susceptible d’un recurs especial en matèria de contractació, la formalització no es pot efectuar fins que hagin transcorregut quinze dies hàbils comptadors des de la data de notificació de l’adjudicació als candidats o licitadors. La formalització dels contractes de les administracions públiques és en un document administratiu, si bé el contractista pot sol•licitar que el contracte s’elevi a escriptura pública, cas en què són a càrrec seu les despeses corresponents.

Una vegada formalitzat el contracte, l’anunci de formalització s’ha de publicar en un termini no superior a quinze dies hàbils en el perfil de contractant, juntament amb el document contractual. Si el contracte està subjecte a regulació harmonitzada, s’ha de publicar a més en el DOUE en el mateix termini.

Com en el cas dels anuncis de licitació, només és obligatòria la publicació en el BOE de la formalització dels contractes que subscriguin l’Administració General d’Estat i les entitats dependents que tenguin la consideració d’administració pública; els ens d’àmbit local i autonòmic s’han d’ajustar al que disposi la legislació autonòmica que hi sigui aplicable.

Pot ocórrer que el contracte no s’arribi a adjudicar o formalitzar, per decisió de l’òrgan de contractació basada en raons d’interès públic que s’han de justificar en l’expedient, o per desistiment fundat en infraccions no esmenables de les ofertes presentades (dit d’una altra manera, que la licitació quedi deserta), cosa que també ha de quedar justificada en l’expedient.

Si no s’adjudica o formalitza el contracte, s’ha d’indemnitzar els licitadors per les despeses que s’hagin produït en la preparació d’ofertes i no es pot licitar un nou contracte amb el mateix objecte mentre persisteixin les raons d’interès públic que en van motivar la decisió.

En canvi, el desistiment no impedeix que s’iniciï immediatament un nou procediment d’adjudicació.