Omet navegació

3.7.2. Resolució

L’òrgan de contractació, d’ofici o a instància del contractista, ha d’acordar la resolució del contracte quan es doni alguna de les causes de resolució de l’article 211 de l’LCSP:

a) La mort o incapacitat sobrevinguda del contractista individual o l’extinció de la personalitat jurídica de la societat contractista, sense perjudici del que preveu l’article 98 relatiu a la successió del contractista.
b) La declaració de concurs o la declaració d’insolvència en qualsevol altre procediment.
c) El mutu acord entre l’Administració i el contractista.
d) La demora en el compliment dels terminis per part del contractista.
En tot cas el retard injustificat sobre el pla de treballs que estableixen el plec o el contracte, en qualsevol activitat, per un termini superior a un terç del termini de durada inicial del contracte, incloses les pròrrogues possibles.
e) La demora en el pagament per part de l’Administració per termini superior al que estableix l’apartat 6 de l’article 198 o l’inferior que s’hagi fixat a l’empara del seu apartat 8.
f) L’incompliment de l’obligació principal del contracte.

Així mateix, són causes de resolució del contracte l’incompliment de les obligacions essencials restants sempre que aquestes últimes s’hagin qualificat com a tal en els plecs o en el document descriptiu corresponent, quan concorrin els dos requisits següents:

1r Que aquestes respectin els límites que l’apartat 1 de l’article 34 estableix per a la llibertat de pactes.
2n Que figurin enumerades de manera precisa, clara i inequívoca en els plecs o en el document descriptiu, i no són admissibles clàusules de tipus general.

g) La impossibilitat d’executar la prestació en els termes inicialment pactats, quan no sigui possible modificar el contracte de conformitat amb els articles 204 i 205; o quan, encara que es donin les circumstàncies que estableix l’article 205, les modificacions impliquin, aïlladament o conjuntament, alteracions del preu d’aquest, en una quantia superior, en més o en menys, al 20 per cent del preu inicial del contracte, a exclusió de l’impost sobre el valor afegit.
h) Les que aquesta Llei assenyali específicament per a cada categoria de contracte.
i) L’impagament, durant l’execució del contracte, dels salaris per part del contractista als treballadors que estiguin participant en aquesta, o l’incompliment de les condicions que estableixen els convenis col•lectius en vigor per a aquests treballadors també durant l’execució del contracte.

Destaca com a novetat la incorporació expressa com a causes de resolució de l’impagament, durant l’execució, dels salaris als treballadors que hi participin i l’incompliment de les condicions que estableixin els convenis col•lectius, en connexió amb l’objectiu d’utilitzar la contractació pública com a instrument de política social.