Omet navegació

1.5. Els plecs de clàusules administratives particulars i de prescripcions tècniques

Els plecs de clàusules administratives particulars i de prescripcions tècniques són documents elaborats per l’òrgan de contractació en la fase de preparació, que són d’obligat compliment per al contractista en la fase d’execució. Per tant, ambdós tenen caràcter contractual.

El plec de clàusules administratives particulars és el document que determina el règim jurídic del contracte, en el qual s’estableixen el procediment d’adjudicació, les condicions necessàries per poder licitar, els criteris d’adjudicació i la seva ponderació i les previsions jurídiques que regiran l’execució. En definitiva, es podria dir que és la «llei del contracte». Els plecs de clàusules administratives particulars els aprova l’òrgan de contractació, sens perjudici de l’aprovació prèvia de models de plecs particulars per a determinades categories de contractes de naturalesa anàloga, és a dir els denominats plecs tipus.

Quant a la regulació del plec de clàusules administratives en l’LCSP, destaquen les novetats següents:

  • Es preveu expressament la inclusió en el plec de clàusules administratives particulars de consideracions socials, laborals i ambientals que es poden establir com a criteris de solvència o d’adjudicació o com a condicions especials d’execució.
  • S’estableix possibilitat de preveure en el plec la imposició de penalitats en cas que el contractista incompleixi les seves obligacions en matèria social, laboral, mediambiental o de subrogació.
  • Es permet la rectificació dels plecs una vegada aprovats per error material, de fet o aritmètic.

El plec de prescripcions tècniques és el document que desplega els aspectes tècnics de la prestació en què consisteix l’objecte del contracte, i la metodologia o els requeriments necessaris per dur-lo a terme. Com a novetat destacable, es defineixen els conceptes de prescripció o especificació tècnica, norma, avaluació tècnica europea, especificació tècnica comuna i referència tècnica.