Omet navegació

1.4. Formes de tramitació de l’expedient

L’LCSP permet la tramitació urgent i d’emergència per a casos excepcionals, però la regla general és la tramitació ordinària.

La tramitació urgent és procedent en expedients corresponents a contractes la subscripció dels quals respon a una necessitat inajornable o l’adjudicació dels quals és necessari accelerar per raons d’interès públic, cas en què s’ha d’incorporar a l’expedient una declaració d’urgència en la qual es justifiqui motivadament aquesta situació.

Les especificitats de la tramitació urgent són les següents:

  • Els expedients tenen preferència per als diferents òrgans que intervenen en la tramitació, que disposen d’un termini de cinc dies per emetre els informes o dur a terme els tràmits corresponents.
  • En el procediment d’adjudicació, els terminis de licitació, adjudicació i formalització es redueixen a la meitat, llevat d’excepcions.
  • El termini d’inici de l’execució del contracte no pot excedir d’un mes, comptador des de la formalització.

La tramitació d’emergència pot tenir lloc quan l’Administració hagi d’actuar de manera immediata a causa d’esdeveniments catastròfics, de situacions que suposin un perill greu o de necessitats que afectin la defensa nacional. En aquest cas, no és necessari tramitar un expedient de contractació ni que hi hagi crèdit com a requisits previs per executar el contracte.