Omet navegació

3.4. Modificació dels contractes administratius

L’Administració només pot fer ús de la potestat de modificació del contracte per raons d’interès públic i en els supòsits taxats i amb les condicions que estableix l’LCSP.

Els contractes administratius es poden modificar per causes previstes en el plec de clàusules administratives particulars, sempre que es tipifiquin de forma clara, precisa i inequívoca i se n’estableixin l’abast, els límits, la naturalesa, les condicions i el procediment. A més, no es poden establir nous preus unitaris no prevists en el contracte ni es poden preveure modificacions que puguin alterar la naturalesa global del contracte inicial. Les modificacions previstes en el plec són obligatòries per al contractista quan la quantia no superi el 20 % del preu inicial del contracte, amb l’IVA exclòs.

També es poden dur a terme excepcionalment modificacions no previstes en el plec sempre que es limitin a introduir les variacions estrictament indispensables i es justifiqui en algun dels supòsits següents:

  • Quan sigui necessari afegir prestacions addicionals sempre que no sigui possible el canvi de contractista per raons tècniques o econòmiques i que la quantia de la modificació no superi aïlladament o conjuntament amb altres modificacions no previstes el 50 % del preu del contracte.
  • Quan la necessitat de la modificació derivi de circumstàncies sobrevingudes i imprevisibles en el moment de la licitació del contracte, sempre que es donin les condicions següents:
    • Que la necessitat de modificació es derivi d’una circumstància que una administració diligent no hagi pogut preveure.
    • Que la modificació no alteri la naturalesa global del contracte.
    • Que la seva quantia no superi aïlladament o conjuntament amb altres modificacions no previstes el 50 % del preu del contracte.
  • Quan les modificacions no siguin substancials.

A aquestes causes genèriques aplicables a tots els contractes administratius cal afegir-hi les causes específiques que estableix l’LCSP per a cada contracte administratiu típic.

Les modificacions s’han de fer prèviament a la tramitació del procediment legalment establert i s’han de publicar en el perfil de contractant, i en alguns casos poden ser objecte de recurs especial en matèria de contractació.